Business Insider: Γιατί το ιταλικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από το ελληνικό

Για πολλούς η Ελλάδα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη η οποία μάλιστα μπορεί να πυροδοτήσει μια γενικότερη κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, αν συγκρίνει κανείς τους αριθμούς θα καταλάβει πως οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που προέρχονται από την Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σχέση με αυτούς από την Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Business

Insider.

Ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ ως η χώρα με το χειρότερο δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ, η Ιταλία έρχεται στη δεύτερη θέση με την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη, από 132% σύμφωνα με την Eurostat.

Ενώ λοιπόν η Ελλάδα έχει οδηγήσει πάνω από μία φορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο χείλος του γκρεμού, είναι μόνο η 44η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Αντίθετα, η Ιταλία είναι η 8η μεγαλύτερη οικονομία και μια επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην χώρα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών το ποσοστό των οποίων εκτιμάται μεταξύ 17%-21% και το συνολικό τους ύψος στα 200 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 12% του ιταλικού ΑΕΠ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το ποσοστό των NPLs ανέρχεται στο 30%.

Στο άρθρο περιγράφεται η λύση που αποφασίστηκε για την πώληση τιτλοποιημένων NPLs σε επενδυτές, με ταυτόχρονη έκδοση κρατικών εγγυήσεων. Το ζήτημα είναι ότι οι τίτλοι θα πρέπει να τιμολογηθούν βάσει των τιμών της αγοράς που είναι 20%-50% χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να οι ομολογιούχοι να υποστούν απώλειες και οι τράπεζες απομειώσεις.

Θα μπορούσε λοιπόν η Ιταλία να πυροδοτήσει μία μεγάλη κρίση το 2016 αναρωτιέται τελικά ο αρθρογράφος του κειμένου για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως επί του παρόντος, οι αρχές διαβεβαιώνουν το κοινό ότι οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και πως θα βρεθούν λύσεις, ακόμα και αν αυτό καθυστερήσει ωστόσο, προειδοποιεί πως οι επενδυτές θα πρέπει να δέχονται με επιφύλαξη τις δηλώσεις πολιτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα