«Κόκκινα» δάνεια: Τι αλλάζει στην ποινική ασυλία τραπεζικών στελεχών

Στα κριτήρια για την ποινική ασυλία όσων εμπλέκονται στη διαδικασία διαχείρισης ή διαγραφής χρεών εστιάζει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυθαίρετων διώξεων των εν λόγω προσώπων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να αποφευχθούν οι αυθαίρετες ή πρόωρες διώξεις εναντίον προσώπων τα οποία αναμίχθηκαν, με πράξεις ή παραλείψεις τους,

σε διαδικασίες, εφόσον πληρούνται οι αυστηρές ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις που τίθενται στις επιμέρους διατάξεις του άρθρου.

Έτσι, για πράξεις ή παραλείψεις όσων εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση ή διαγραφή χρεών, ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από αίτηση τριμελούς επιτροπής που αποτελείται από έναν Αρεοπαγίτη και δύο Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι ορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Εκπρόσωπος της ΤτΕ, που ορίζεται με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΤτΕ, συντάσσει ειδική και εμπεριστατωμένη γνώμη, την οποία υποχρεούται να υποβάλλει στην ανωτέρω Επιτροπή εντός προθεσμίας 30 ημερών σχετικά με την παράβαση ή μη των σχετικών όρων που προβλέπονται από το νόμο.

Στην αίτηση της Επιτροπής προς τον αρμόδιο εισαγγελέα πρέπει να τεκμηριώνεται ειδικά και εμπεριστατωμένα ότι οι πράξεις ή παραλείψεις τελέστηκαν κατά παράβαση των αναφερόμενων στο νόμο προϋποθέσεων. Για τους διαχειριστές δημόσιας περιουσίας, την αίτηση για ποινική δίωξη θα υποβάλλει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Παράλληλα, σμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, διευρύνεται ο σκοπός των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, προκειμένου να περιλαμβάνει, πέραν της δραστηριότητας που καταγράφεται ήδη στο νόμο, και τη δυνατότητα διαχείρισης ακινήτων, υπό την προϋπόθεση αφενός ότι τα ακίνητα αυτά είχαν επιβαρυνθεί με προσημειώσεις ή υποθήκες για εξασφάλιση απαιτήσεων από δάνεια ή πιστώσεις που έχουν χορηγηθεί και πλέον τα ακίνητα αυτά ανήκουν κατά κυριότητα στον εντολέα των εταιρειών, αφετέρου τα δάνεια και οι πιστώσεις προς εξασφάλιση των οποίων προσημειώθηκαν ή υποθηκεύτηκαν τα ακίνητα αυτά, τα διαχειρίζονται οι εταιρείες του νόμου αυτού κατόπιν σχετικής σύμβασης με τον κύριο των απαιτήσεων.

Η διαχείριση περιλαμβάνει πράξεις διοίκησης ακινήτου, ήτοι την εκμίσθωση αυτού, τη συντήρησή του και την επίβλεψή του, οι οποίες θα πραγματοποιούνται, όπου αυτό είναι επιτρεπτό, για λογαριασμό του κυρίου του ακινήτου.

Σε ότι αφορά τη χορήγηση αδειών διαχείρισης, σημειώνεται ότι καταργείται η τριμελής επιτροπή, προκειμένου να διευκολυνθεί, από πλευράς εξοικονόμησης χρόνου, το έργο της ΤτΕ ως εποπτεύουσας αρχής, στην αδειοδότηση των εταιρειών.

Αναβαλλόμενος φόρος

Οι τράπεζες θα καταβάλλουν στο Ελληνικό Δημόσιο ετήσια προμήθεια για το υπερβάλλον ποσό της εγγυημένης από το Ελληνικό Δημόσιο αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, όπως αυτό προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του ισχύοντος φορολογικού συντελεστή και του φορολογικού συντελεστή πριν την ισχύ του ν. 4334/2015.

Το ποσό της προμήθειας υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας με συντελεστή 1,5% το γινόμενο της διαφοράς μεταξύ του ισχύοντος συντελεστή φορολόγησης και του συντελεστή φορολόγησης 26% που εφαρμόζονταν πριν την ισχύ του ν. 4334/2015 διά του ίδιου συντελεστή 26% επί το συνολικό ποσό εγγυημένης από το Ελληνικό Δημόσιο αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ανά υπόχρεο πρόσωπο.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η διάταξη θα οδηγήσει στην οριστική διευθέτηση εκκρεμοτήτων με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) σχετικά με την κείμενη νομοθεσία της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και θα επιτρέψει στις τράπεζες να επικεντρωθούν στον ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο για την ενίσχυση της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα