Κίνημα των Πέντε Αστέρων: Ένα ιταλικό... αίνιγμα

Το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων κέρδισε τον Ματέο Ρέντσι στο ιταλικό δημοψήφισμα. Όμως αυτό είναι μόνο η αρχή των φιλοδοξιών του που συμπυκνώνονται στην εκ βάθρων αλλαγή της Ιταλίας αλλά και στη διάλυση της Ε.Ε.

1. Τι είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων;

Αυτοαποκαλείται κίνημα προκειμένου να επιμένει ότι δεν είναι «ένα κανονικό πολιτικό κόμμα». Δημιουργήθηκε το 2009 και μάλιστα διαδικτυακά

από τον Μπέμπε Γκρίλο, έναν κωμικό που αποφάσισε να γίνει πολιτικός και τον ειδικό επί θεμάτων διαδικτύου Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο. Αρχικά ο Γκρίλο επικέντρωσε τις προσπάθειές του για να αποκαλύψει τη διαφθορά που μάστιζε την τότε κυβέρνηση της Ιταλίας και τις «ύποπτες» σχέσεις με την εταιρεία Parmalat. Όπως υποστηρίζουν δεν ανήκουν ούτε στην αριστερά, ούτε στη δεξιά, ενώ οι βασικές θέσεις του Κινήματος αναρτώνται στο blog του Γκρίλο ( beppegrillo.it).

2. Ποιος θα ηγηθεί μίας κυβέρνησης του Κινήματος;

Ο Γκρίλο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία στη δεκαετία του '80, δεν μπορεί να εκλεγεί. Αντίθετα πρωθυπουργός της Ιταλίας μπορεί να γίνει ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος είναι 30ετών και βουλευτής.

3. Τι υποστηρίζει το Κίνημα;

Κυριολεκτικά η ονομασία «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» αναφέρεται στα πέντε βασικά θέματα που απασχολούν τον εν λόγω σχηματισμό: το νερό ως δημόσιο αγαθό, τις αποτελεσματικές συγκοινωνίες, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το δικαίωμα πρόσβαση στο διαδίκτυο και την Οικολογία. Κατά καιρούς έχει καταγγείλει τη διαφθορά των κυρίαρχων κομμάτων και ζητά μείωση της φορολόγησης των μικρών επιχειρήσεων. Ο Ντι Μάιο ασκεί κριτική στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., επιθυμεί αύξηση των δημοσίων δαπανών και επιθυμεί τη δημιουργία μίας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας, στα πρότυπα της γερμανικής KfW.

4. Μπορεί, όντως, να βγάλει την Ιταλία από την Ευρωζώνη;

Έχει υποσχεθεί ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για το εάν η Ιταλία πρέπει ή όχι να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όμως ακόμη και εάν κερδίσει τις εκλογές δεν είναι και τόσο εύκολο να πετύχει κάτι τέτοιο. Επίσης δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει ένα τέτοιο δημοψήφισμα, καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόλις το 15% των Ιταλών τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

5. Πόσο ισχυρό είναι;

Κέρδισε τις τοπικές εκλογές σε Ρώμη και Τορίνο και ορισμένες ακόμη πόλεις τον Ιούνιο. Σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται «στήθος με στήθος» με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, με τις δημοσκοπήσεις, όμως, να υποστηρίζουν ότι μπορεί να το κερδίσει.

6. Θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;

Δεν είναι βέβαιο, βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου στην Ιταλία. Πιθανώς να χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποια κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο ότι θα βρει συμμάχους γι' αυτόν τον σκοπό.

Keywords
Τυχαία Θέματα