Κίνα: Προς τη δημιουργία αγοράς CDS για προστασία από χρεοκοπίες επιχειρήσεων


Η Κίνα έχει κυκλοφορήσει σχέδια για την εισαγωγή ασφαλίστρων κινδύνου (των γνωστών CDS), καθώς και άλλων χρεογράφων, ώστε να μπορούν οι επενδυτές να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο στην αγορά ομολόγων ύψους 7,5 τρισ. δολαρίων, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Τα σχέδια αυτά αποτελούν σημάδι ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας επιδιώκουν να επιτρέψουν περισσότερες χρεοκοπίες χωρίς να αποσταθεροποιείται η αγορά.

Διάφορες πηγές ανέφεραν ότι η Εθνική Ενωση

Θεσμικών Επενδυτών της Κίνας (NAFMII), ε[εξεργάζεται την ιδέα από τον περασμένο Δεκέμβριο, ως μια αναβάθμιση της υφιστάμενης αγοράς μείωσης του πιστωτικού κινδύνου (CMS). Που χρησιμοποιείται σπανίως.

Η καμπάνια της Κίνας με στόχο να μειώσει το βάρος των υπερχρεωμένων βιομηχανιών της, έχει ήδη αφήσει πολλές από αυτές αντιμέτωπες με προθεσμίες αποπληρωμής ομολόγων, σε μια στογμή που αντιμετωπίζουν επίσης την πίεση της επιβράδυνσης της οικονομίας και της πτώσης των τιμών σε πολλά από τα αγαθά που παράγουν.

Όμως, όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι, αν το Πεκίνο θέλει να αναβαθμιστεί η μεταποίηση, πρέπει να δώσει εγγυήσεις ότι θα μειώσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των βιομηχανιών και να διασφαλιστεί ότι θα δίνεται πίστωση σε πιο παραγωγικές επιχειρήσεις.

Επί σειρά ετών, η αγορά ομολόγων της Κίνας βασιζόταν στην υπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει μια χρεοκοπία και ότι οι εκδότες προστατεύονταν ουσιαστικά από το κράτος. Ωστόσο από το 2014 το Πεκίνο έχει αφήσει εταιρείες να χρεοκοπήσουν, σε μια εποχή που διογκώνεται το εταιρικό χρέος και επιβραδύνεται η οικονομία.

«Η πολιτική μηδενικών χρεοκοπιών έχει εγκαταλειφθεί» ανέφερε πρόσωπο που έλαβε μέρος σε συνεδρίαση της NAFMI.

Οι πηγές του Reuters υποστήριξαν πως η NAFMI κυκλοφόρησε ένα προσχέδιο για να ελέγξει τις αντιδράσεις.

Η αγορά CRM της Κίνας είχε σαν βασικό στόχο την αντιστάθμιση έναντι χρεοκοπιών, αλλά δεδομένης των μηδενικών χρεοκοπιών ως το 2014 είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Οι πηγές σημείωσαν ότι η NAFMI εξετάζει την χρήση CDS για να αντικαταστήσει τα εργαλεία της CRM.

Keywords
Τυχαία Θέματα