Κερδοφόρο το α' τρίμηνο για την Εθνική Τράπεζα

Ανάκαμψη στα εγχώρια οργανικά κέρδη εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να διαμορφώνονται στα 26 εκατ. ευρώ.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα το Α΄ τρίμηνο ενισχύθηκαν σημαντικά σε €189 εκατ. (+23% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας τη βελτίωση των οργανικών εσόδων (+4% σε τριμηνιαία βάση) και τη μείωση

των λειτουργικών δαπανών (7,0% σε τριμηνιαία βάση).

Δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στο 77% στην Ελλάδα, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου. Το εγχώριο κόστος κινδύνου αρχίζει να ομαλοποιείται στις 164 μονάδες βάσης

- Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε €127 εκατ. στο A΄ τρίμηνο του 2016

- Η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στη λιανική τραπεζική διατηρείται σταθερά σε αρνητικά επίπεδα (-€136 εκατ.)

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης:

"Το 2015 έκλεισε με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την συμφωνία για την πώληση της Finansbank, επιβεβαιώνοντας την εστίαση της τράπεζας στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Έχοντας θωρακιστεί κεφαλαιακά, η αρχή του 2016 σηματοδότησε την επικέντρωση των δυνάμεών μας στην βελτίωση της λειτουργικής μας κερδοφορίας ταυτόχρονα με την συνέχιση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας με βάση το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης.

Τα αποτελέσματα του Α' τριμήνου σηματοδοτούν την επιστροφή στην κερδοφορία και δείχνουν ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του προϋπολογισμού και των στόχων μας για το έτος. Η Τράπεζα στοχεύει σε τρείς άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει τον αναμενόμενο καταλύτη για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, και θα επιταχύνει την βελτίωση της ρευστότητας, την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τόσο το σταθερό οικονομικό κλίμα, όσο και το θετικό κλείσιμο του πρώτου τριμήνου προμηνύουν ότι οι προϋποθέσεις για την εξέλιξη ενός κερδοφόρου 2016 επιτυγχάνονται και συνδράμουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας".

Κερδοφορία Ελλάδα

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα ενισχύθηκαν σημαντικά σε €189 εκατ. κατά το Α΄ τρίμηνο του 2016 (+23,1% σε τριμηνιαία βάση), ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των οργανικών εσόδων (+4,1% σε τριμηνιαία βάση) και της μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 7,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Τα έσοδα από τόκους συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, ανερχόμενα σε €396 εκατ. από €392 εκατ. κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2015, λόγω της περαιτέρω ανατιμολόγησης προθεσμιακών καταθέσεων (-31μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) και της μείωσης της εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA (-€3,2 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατά μέσο όρο), αντισταθμίζοντας τα χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους δανείων.

Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν ανάκαμψη, ανερχόμενα σε €20 εκατ. (έναντι -€3 εκατ. κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2015), αντικατοπτρίζοντας τη δραστική μείωση του κόστους ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ σε €30 εκατ. κατά το Α' τρίμηνο του 2016 από €54 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Η σημαντική μείωση της έκθεσης σε ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ & ΙΙΙ κατά €15 δισ. από το Γ΄ τρίμηνο του 2015 (ονομαστική αξία) ισοδυναμεί με ετησιοποιημένο όφελος στα έξοδα προμηθειών το οποίο υπερβαίνει τα €160 εκατ.. Η αναμενόμενη εξάλειψη της έκθεσης σε ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ θα αποφέρει επιπλέον €40 εκατ. σε ετήσια βάση.

Τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε €243 εκατ. κατά το Α' τρίμηνο του 2016 από €262 εκατ. το Δ' τρίμηνο του 2015, με αποτέλεσμα ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα να βελτιωθεί σε 56% από 63% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν σε €161 εκατ. (μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και αναμένεται να περισταλούν περαιτέρω μετά τη σχεδιαζόμενη εθελούσια έξοδο, τα κόστη της οποίας έχουν ήδη επιβαρύνει το Δ' τρίμηνο του 2015.
ΝΑ Ευρώπη και λοιπές χώρες1 (συνεχιζόμενες δραστηριότητες):

Στη ΝΑ Ευρώπη και τις λοιπές χώρες, η Τράπεζα σημείωσε κέρδη ύψους €27 εκατ. κατά το Α΄ τρίμηνο του 2016 έναντι ζημιών ύψους €34 εκατ. κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2015, αντανακλώντας τη μείωση στα έξοδα (-8,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) και στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια (στα €24 εκατ. από €68 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο).

O σταθερά χαμηλός ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση επιτρέπει στο κόστος κινδύνου να αρχίσει να ομαλοποιείται (164 μ.β.)
Σε επίπεδο Ομίλου2, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στα €126 εκατ. το Α' τρίμηνο 2016 από €54 εκατ. στο Δ' τρίμηνο 2015, αντανακλώντας την εγχώρια αγορά, όπου τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε €127 εκατ. από €86 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ρυθμό δημιουργίας νέων επιχειρηματικών επισφαλειών, με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στη Λιανική τραπεζική να διατηρούνται σε αρνητικά επίπεδα (-€136 εκατ.). Στον τομέα των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τρεις επιχειρήσεις που είχαν ήδη κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά (NPEs), η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα.

Οι εγχώριες προβλέψεις σημείωσαν σημαντική μείωση στα €134 εκατ. το Α' τρίμηνο 2016 από €671 εκατ. το Δ' τρίμηνο 2015, με το κόστος κινδύνου να μειώνεται στις 164 μ.β. σε σχέση με 328 μ.β. το προηγούμενο τρίμηνο (προσαρμοσμένο κόστος κινδύνου για τον έλεγχο της ποιότητας ενεργητικού - Asset Quality Review «AQR»). Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε αμετάβλητος σε 76.5% στην Ελλάδα και σε 74,6% σε επίπεδο Ομίλου1, στα υψηλότερα του κλάδου2. Ο εγχώριος δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non-Performing Exposures - «NPEs») ανήλθε σε 49,6% κατά το Α΄ τρίμηνο του 2016 από 49,2% στο Δ΄ τρίμηνο του 2015.
Στη ΝΑ Ευρώπη και τις λοιπές διεθνείς δραστηριότητες3, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 27,0% το Α' τρίμηνο του 2016 (+20μ.β. σε τριμηνιαία βάση), με το δείκτη κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να αυξάνεται σε 58,3% από 57,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ενισχυμένη ρευστότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Ύστερα από ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω εποχικότητας, οι καταθέσεις του Ομίλου1 κινήθηκαν πτωτικά κατά το Α' τρίμηνο του 2016 και διαμορφώθηκαν σε €42,0 δις. (-2,1% σε τριμηνιαία βάση). Ειδικότερα, οι εγχώριες καταθέσεις μειώθηκαν κατά €0,9 δισ. σε τριμηνιαία βάση έναντι αύξησης ύψους €0,8 δισ. το Δ΄ τρίμηνο του 2015, κυρίως λόγω εκροών καταθέσεων από εταιρίες που συνδέονται με το Δημόσιο Τομέα και της προαναφερθείσας εποχικότητας. Οι καταθέσεις στη Ν.Α. Ευρώπη3 και τις λοιπές χώρες παρέμειναν αμετάβλητες σε €6,3 δισ. Μολαταύτα, οι καταθέσεις στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση περίπου €0,2 δισ. στο διάστημα μετά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων το Β' τρίμηνο του 2015.

Παρά τις εκροές καταθέσεων, η συνεχιζόμενη απομόχλευση οδήγησε το δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις να αυξηθεί οριακά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 92% σε επίπεδο Ομίλου1 (91% στην Ελλάδα), στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου2. Το γεγονός αυτό παρέχει στην ΕΤΕ μοναδικό χρηματοδοτικό πλεονέκτημα ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε σε €20,8 δισ. τον Μάιο4 από €24,0 δισ. στο τέλος του Δ' τριμήνου 2015. Η άντληση ρευστότητας από το μηχανισμό ELA ανήλθε στα €11,2 δισ., συνιστώντας τη χαμηλότερη έκθεση στον κλάδο2 (ELA προς ενεργητικό εξαιρουμένων των ομολόγων EFSF & ESM και των διακοπτόμενων δραστηριοτήτων στο 16%). O δανεισμός από τη διατραπεζική αγορά αυξήθηκε κατά €2,2 δισ. Η δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας ανέρχεται σε €6,4 δισ. Από το τέλος Μαρτιού, τα ομόλογα Πυλώνα ΙΙ μειώθηκαν περαιτέρω κατά €4,1 δισ. σε €3,0 δισ. (ονομαστική αξία), ενώ η έκθεση στον Πυλώνα ΙΙΙ εξαλείφθηκε.

Η ρευστότητα της ΕΤΕ θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά περίπου €3,5 δισ. από την πώληση της Finansbank, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, και κατά επιπλέον €0,5 δισ. από τις συμφωνηθείσες πωλήσεις των ΑΣΤΗΡ και NBGI.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Ο δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 17,2%, λαμβάνοντας υπόψη τις υπο ολοκλήρωση πωλήσεις των ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ, NBGI και Finansbank, και εξαιρώντας τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos). Αν συνυπολογιστούν τα CoCos, ο δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 22,5%. Τα κεφάλαια της ΕΤΕ θα ενισχυθούν περαιτέρω από την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων κεφαλαιακών ενεργειών και εξαιρουμένων των CoCos, o δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,7% (στο 21,9%, συμπεριλαμβανομένων των CoCos).

Keywords
Τυχαία Θέματα