Μοσκοβισί: Win-win συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά έρχονται κι άλλα ξενύχτια

Ως «win-win» χαρακτηρίζει τη συμφωνία για την Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο MNI ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι έρχονται και άλλα ξενύχτια στο Eurogroup για την Ελλάδα, «καθώς υπάρχει ακόμη δουλειά».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι πρόκειται περί απόφασης «win-win» για την Ελλάδα,

καθώς θα δώσει «οξυγόνο» στην οικονομία και λέει ότι εάν η κυβέρνηση τη βάλει σε πράξη, τότε η «ανάπτυξη του 2017 θα είναι της τάξεως του 2,7%».

Σχετικά με τα όσα λέγονται περί συμπληρωματικού μνημονίου τα διαψεύδει κατηγορηματικά, λέγοντας πως «χρειάζεται μόνο να εγκριθούν συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες» αλλά μόνο με βάση τη δανειακή συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι.

Προειδοποίησε όμως ότι οι δανειστές θα είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν το μέλλον του προγράμματος και των μελλοντικών αποφάσεων για το χρέος.

«Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των υπαρχόντων MoU», τονίζει και υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη με τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και έδωσε μάχη για μια μεγάλη δόση που θα δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ αποκαλύπτει πως 9 από τις 11 ώρες που διήρκησε το Eurogroup «ξοδεύτηκαν» για να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στη συμφωνία και εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία του Eurogroup ήταν «game changer» και σε αυτό βοήθησε και η στάση του ΔΝΤ.

Όσο για την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε εύκολο να δουλέψεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ για τον κ. Τσακαλώτο λέει «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν».

«Θέλω και εγώ να του πω ένα ευχαριστώ», είπε.

Ερωτώμενος εάν την αλλαγή στάσης επέβαλε η κυρία Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι και το «staff» του ΔΝΤ έδωσε τη συγκατάθεσή του και η φυσική παρουσία του Π.Τόμσεν ήταν απόδειξη περί τούτου.

Παραδέχθηκε ότι η αναθεωρημένη DSA (Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους) θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας όμως ότι θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ΕΕ.

Ερωτώμενος πώς θα τα βρουν οι δύο πλευρές αφού είναι πλέον σαφές και επισήμως με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στις προβλέψεις, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αποτελεί χρέος όλων να βρεθεί κοινή λύση και ότι υπάρχει κοινό καθήκον να υπάρξει συμβιβασμός και σεβασμός στις κόκκινες γραμμές.

Όσο για το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο επίτροπος ανέφερε ότι στα αρχικά drafts υπήρχαν αριθμοί, όμως στο τελικό κείμενο σβήστηκαν.

«Αυτό δείχνει ότι θα επανέλθουμε στο θέμα», είπε.

Για τον ρόλο της Κομισιόν, ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τις μεταρρυθμίσεις που πέρασαν, ότι έσπρωξε για την αποδέσμευση μεγάλης δόσης για να πάρει ανάσα η εγχώρια οικονομία και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Γιούνκερ θα παραμείνουν μεσολαβητές «brokers».

Keywords
Τυχαία Θέματα