Κέρδη στην Ευρώπη - Ανακάμπτουν οι μεταλλευτικές και οι τραπεζικές μετοχές

Με κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη χάρη στην άνοδο των τραπεζικών και μεταλλευτικών μετοχών με φόντο την ομιλία της Τζάνετ Γέλεν την Παρασκευή.

Το κλίμα στις αγορές είναι θετικό παρά την αβεβαιότητα για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων από την Fed, ο οποίος, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές πλησιάζει.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,6% στις 342,46 μονάδες. Ο δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 6,4% από την αρχή του έτους. Οι αναλυτές περιμένουν ότι θα κλείσει το 2016 χαμηλότερα κατά 8,6%.

Ο

FTSE 100 ενισχύεται 0,6% στις 6.869 μονάδες, ο DAX καταγράφει άνοδο 0,5% στις 10.546 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύεται 0,53% στις 4.413 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με κέρδη 0,66% στις 8.523 μονάδες και ο FTSEMIB καταγράφει άνοδο 0,85% στις 16.509 μονάδες.

Στις μετοχές η BHP Billiton Ltd. και η Glencore Plc «οδηγούν» υψηλότερα τον κλαδικό δείκτη μετάλλων.

Οι ιταλικές τράπεζες ανακάμπτουν, με την Unicredit να ενισχύεται 2,2% μετά τις πληροφορίες ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Πολωνία.

Κέρδη 0,8% για την Intesa Sanpaolo και άνοδος 0,57% για τη Mediobanka.

«Το βασικό μας σενάριο δεν είναι ένα μαζικό συστημικό ρίσκο στην Ιταλία. Υο βασικό πρόβλημα είναι η αδύναμη ανάπτυξη αλλά και το δημοψήφισμα που ια κρίνει το μέλλον του πρωθυπουργού και της οικονομίας» σχολιάζει ο Fergus McCormick, επικεφαλής οικονομολόγος στην DBRS.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η μετοχή της Raiff Bank International με απώλειες 2,8% μετά την ανακοίνωση πτώσης της κερδοφορίας κατά 12 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες απώλειες και για την γαλλική Renault (-2,32%), μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι η έρευνα για τις εκπομπές ρύπων της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν ελλιπής.

Απώλειες 1,64% για την ελβετική Swatch μετά από πτώση 20% στις εξαγωγές.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα στοιχεία PMI που στη Γαλλία έδειξαν ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στις υπηρεσίες και συρρίκνωση της μεταποίησης ενώ στη Γερμανία τα στοιχεία ήταν ελαφρώς πιο αδύναμα από το αναμενόμενο (στις 53,3 μονάδες ο PMI υπηρεσιών έναντι εκτιμήσεων για 54,4 μονάδες και στις 53,6 μονάδες ο PMI μεταποίησης έναντι εκτιμήσεων για 53,5 μονάδες).

Keywords
Τυχαία Θέματα