Ασφαλιστικό: Μια ακόμα επισφαλής απόφαση

H εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης αλλά και του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου.Το νέο στοιχείο που έχει αναδείξει το ρεπορτάζ είναι ένας ακομη παράγοντας που σχολιάζεται έντονα από την αγορά στον βαθμό,που δημιουργεί και χτίζει τις υποχρεώσεις του 2017 με τα δεδομένα του 2015.

Για να μπορέσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο από 1.1. 2017 έπρεπε να βρει ένα σημείο αναφοράς. Ετσι προφανώς επιλέγει το εισόδημα του 2015,που αποτελεί και το τελευταίο επίσημο στοιχείο για τους φορολογουμένους ελεύθερους επαγγελματίες,καθώς βρισκόμαστε

στα μισά του 2016. Ποιά θα είναι τα δεδομένα του 2017 όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει.Και χαρακτηρίζεται τουλάχιστον οξύμωρο να κληθεί κάποιος να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές το 2017, που αντιστοιχούν στο εισόδημα που δήλωσε το 2015.

Δηλαδή αν έχει υπάρξει ,όπως είναι πολύ πιθανό μια επιδείνωση εξαιτίας μιας σειράς δεδομένων που αποτελούν πραγματικότητα,πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο εν λόγω καλοπροαίρετος επαγγελματίας; Και την στιγμή μάλιστα που όπως έχουμε αναφέρει από τους 700000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ πληρώνουν μόλις οι 160.000. Και είναι αυτοί που δηλώνουν από 15.000-20.000 ευρώ και πάνω που τραβούν όλο το φορτίο πληρώνοντας το 85% των συνολικών εισφορών! Αυτοί είναι όμως που θα υποστούν και τις πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις σε μια περίοδο που έχουν και υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και όπως είναι πιθανότατο να αντιμετωπίσουν και την κορύφωση της πίεσης για επίλυση των κόκκινων δανείων.

Με όλα αυτά το ρίσκο επιτυχίας του εγχειρήματος είναι πολύ μεγάλο. Πόσο μάλλον όταν από φέτος τα νούμερα έχουν ξεφύγει ήδη και αναζητείται μόνον για τον ΟΑΕΕ επιπλέον χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει ότι θα πληρώσουν όσοι δηλώνουν λιγότερα, που τώρα θα επιβαρυνθούν με μικρότερα ποσά, αλλά αυτό από μόνο του αποτελεί ένα δεύτερο ρίσκο από την μέχρι τώρα εμπειρία. Συμπερασματικά μπορεί να πει κανείς ότι όλα αυτά φορτώνουν το σύστημα αντί να του δίνουν αναπνοές και τα προβληματικά Ταμεία με ακόμα μεγαλύτερες επισφάλειες. Ένα σημείο που περιμένει η αγορά να δει, είναι πώς θα γίνεται η εκκαθάριση στην πορεία αν οι υποχρώσεις για τον ασφαλιζόμενο είναι τελικά μεγαλύτερες από αυτές που προκύπτουν από το εισόδημα του τρέχοντος έτους.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που επιχειρείται να εξασφαλιστεί για το Ταμείο δηλαδή η ταμειακή ροή (cash flow)για το 2017, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο ασφαλιζόμενος θα το επιτύχει με τις συνθήκες που διαμορφώνονται για να δώσει την λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα