Κέρδη στην Ασία λόγω των φορολογικών σχεδίων Τραμπ

Με άνοδο κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας την πρώτη μέρα της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές περιμένουν με περισσότερες λεπτομέρειες τα σχέδια Τραμπ για την οικονομία και κυρίως τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei κινήθηκε εν πολλοίς στα ίδια επίπεδα και στις 19.241,16 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,09%, αντιστρέφοντας απώλειες 0,6% που είχε νωρίτερα, την ώρα που το γεν υποχωρούσε έναντι του δολαρίου στα 113,03, υποχωρώντας

από τα 112,75δολ. που βρέθηκε νωρίτερα. Ωστόσο παραμένει κάτω από τα 114,4 δολ. της προηγούμενης εβδομάδας.

Το ισχυρό γεν γενικά επηρεάζει τις μετοχές που σχετίζονται με εξαγωγές, καθώς βοηθά στη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους από υπεράκτιες δραστηριότητες, όταν τα κεφάλαια μετατρέπονται στο εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας.

Μεγαλύτερο του αναμενόμενου ήταν το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο στη χώρα, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων πετρελαϊκών τιμών. Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο εμφάνισε έλλειμμα 1,087 τρισ. γεν, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν έλλειμμα 629,3 δισ. γεν.

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπήρξε επιβράδυνση από τον προηγούμενο μήνα λόγω μιας μείωσης των εξαγωγών στις ΗΠΑ, αλλά και των διακοπών για το Νέο Σεληνιακό Ετος. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 4,7%.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Ιανουάριο στα 6,509 τρισ. γεν, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση σε 25 μήνες. Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν υψηλότερα τις εισαγωγές, ήταν η αύξηση κατά 41% των πετρελαϊκών τιμών σε σχέση με πέρυσι.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Toyota ενισχύθηκε κατά 0,28%, η Sony υποχώρησε 1,21%, η Honda έχασε 0,2% και η Canon σημείωσε απώλειες 0,30%. Η μετοχή της SoftBank σημείωσε άνοδο 2,93% μετά την είδηση ότι η εταιρεία θα παραδώσει τον έλεγχο της Sprint στην αμερικανική T-Mobile ώστε να διασφαλιστεί η συγχώνευση των δύο εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Στην υπόλοιπη Ασία, ο Kospi στη Νότια Κορέα σημειώνει κέρδη 0,18%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κερδίζει 0,45%, ενώ ο Shanghai Composite στην Κίνα σημειώνει άνοδο 1,23%.

Αντίθετα, ήπιες απώλειες 0,18% σημείωσε ο ASX 200, ενώ το χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχασε 0,27%.

Keywords
Τυχαία Θέματα