Κέρδη στην Ασία λόγω πετρελαίου και νομισματικής πολιτικής

Ράλι κατέγραψαν την Τρίτη οι ασιατικές αγορές και τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, ενώ το πετρέλαιο ενισχύθηκε σε υψηλό οκτώ εβδομάδων, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε νέα νομισματική χαλάρωση.

Η κεντρική τράπεζα της δεύτερης μεγαλύτερης

οικονομίας παγκοσμίως μείωσε τα όρια αποθεματικών για τις τράπεζες, απελευθερώνοντας κεφάλαια ώστε να δοθεί ώθηση στη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Το γιουάν ενισχύθηκε για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μέρες ενώ ο χαλκός υποχώρησε μετά τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα, τα οποία έδειξαν υποχώρηση σε χαμηλό επτά ετών.

Στο «μέτωπο» των στοιχείων, ο PMI μεταποίησης ανήλθε στις 49 μονάδες, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Reuters (49,3 μονάδες) για τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης Caixin για τις μικρότερες επιχειρήσεις, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στις 48 μονάδες.

Στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε χαμηλό ρεκόρ 2%, απόφαση που αναμενόταν από τους αναλυτές.

Στην Ιαπωνία, πριν το άνοιγμα της αγοράς, ανακοινώθηκαν στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριών, τα οποία έδειξαν πτώση 3,1% τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Τα στοιχεία ανεργίας που επίσης ανακοινώθηκαν, έδειξαν πτώση στο 3,2% τον Ιανουάριο, καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Η ισοτιμία γεν/δολαρίου παρέμεινε στο ψυχολογικό όριο του 112.

Παρά τα σχετικά αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ιαπωνία δεν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στις αγορές, ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ράλι δείχνει να πλησιάζει προς το τέλος του.

«Η αισιοδοξία ίσως συνεχιστεί χάρη στην υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Κίνας, ή τις δηλώσεις της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου. Υπάρχει επίσης η προοπτικής θετικών ειδήσεων από τη συνεδρίαση της Fed στις 15-16 Μαρτίου, ωστόσο, αν δεν υπάρξει κάτι πολύ μεγάλο, οι αγορές θα κινηθούν και πάλι πτωτικά» υποστηρίζει η DBS bank στην Σιγκαπούρη.

Δείκτες

Στην Ιαπωνία ο Nikkei περιόρισε τις απώλειες έως και 1% κλείνοντας σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,37% στις 16.085 μονάδες. Στην Νότιο Κορέα ο Kospi ήταν σήμερα κλειστός λόγω αργίας.

Στην Κίνα, οι αγορές κινήθηκαν με εναλλαγές προσήμων. Ο Shanghai composite έκλεισε με άνοδο 1,71% στις 2.733 μονάδες και ο Shenzhen composite έκλεισε ανοδικά 2,32% στις 1.681 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,91%.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 έκλεισε με άνοδο 0,85% στις 4.922 μονάδες, με σχεδόν όλους τους επιμέρους δείκτες σε θετικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο χρηματοοικονομικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,6%, ενώ ο ενεργειακός δείκτης με άνοδο 1,81%.

Μετοχές

Οι μετοχές πρώτων υλών σημείωσαν ριμπάουντ, με την Rio Tinto να ενισχύεται κατά 2,66%, την Fortescue να καταγράφει άνοδο 6,37% και την BHP Billiton να ενισχύεται κατά 3%. Η Νewcrest έκλεισε με «άλμα» 4,5%, καθώς ο χρυσός για άμεση παράδοση κινήθηκε με άνοδο 0,27% στα 1.241 δολάρια η ουγγιά.

Οι ιαπωνικές εξαγωγικές μετοχές κινήθηκαν κυρίως πτωτικά. Η Sony έκλεισε με πτώση 0,82%, ωστόσο η Honda διέγραψε τις απώλειες κλείνοντας με άνοδο 0,57%.

Το συμβόλαιο του WTI κινήθηκε ανοδικά 1,45% στα 34,24 δολάρια το βαρέλι, μετά από ράλι 3% στη Wall Street. Το συμβόλαιο του Brent για παράδοση Μαϊου κινήθηκε ανοδικά 1,23% στα 37,02 δολάρια μετά από άνοδο 3,2% στη Wall Street.

Οι ενεργειακές μετοχές στην Ασία κινήθηκαν κυρίως ανοδικά. Η Santos έκλεισε με άνοδο 3,63%, η Woodside Petroleum έκλεισε με κέρδη 1,78% και η Japan Petroleum με κέρδη 2,5%. Στην Κίνα, η Sinopec έκλεισε με άνοδο 3,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα