Κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πτώση 3% για τη Rio Tinto

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα σε μια σειρά νέων αποτελεσμάτων και οικονομικών στοιχείων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 391 μονάδες, με σχεδόν όλους τους δείκτες και τα χρηματιστήρια με θετικό πρόσημο.

Ο FTSE100 σημείωσε άνοδο 0,36% στις 7.542 μονάδες, o DAX ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 13.043 μονάδες, o CAC40 παρουσίασε άνοδο κατά 0,42% στις 5.383 μονάδες, o FTSE MIB εμφάνισε κέρδη 0,08% στις 22.354 μονάδες και o IBEX35 έκλεισε με άνοδο

0,55% στις 10.273 μονάδες.

Οι κλάδοι του αυτοκινήτου, των τροφίμων, των ποτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν μεταξύ εκείνων που σημείωσαν σήμερα τις καλύτερες επιδόσεις.

Την Τετάρτη ανακοίνωσε αποτελέσματα γ' τριμήνου η δανέζικη εταιρεία χημικών Akzo Nobel, η οποία αναμένει ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρώπης (πλην Ηνωμένου Βασιλείου), της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει συνέχιση συγκεκριμένων προκλήσεων. Η μετοχή σημείωσε πτώση 1,84%.

Σε μεμονωμένες μετοχές, η αμερικανική κεφαλαιαγορά επέβαλε πρόστιμα στη Rio Tinto και σε δύο ανώτατα στελέχη της με κατηγορίες για απάτη. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ τους κατηγορούν ότι είχαν φουσκώσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων άνθρακα στη Μοζαμβίκη, που αποκτήθηκαν για 3,7 δισ. δολάρια και πουλήθηκαν χρόνια αργότερα για 50 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. Η μετοχή της σημείωσε απώλειες 3%.

Η βρετανική Sainsbury's βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς εκπρόσωπός της επιβεβαίωσε στα ΜΜΕ ότι η εταιρεία αναμένεται να μειώσει κατά 2.000 τις θέσεις εργασίας. Η μετοχή είχε απώλειες 0,6%.

Στο μέτωπο της πολιτικής, οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις από την Καταλονία, καθώς η Ισπανία ανακοίνωσε δια της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ισπανίας είπε ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 αν αύριο η Καταλονία δεν αποκηρύξει τη δήλωση ανεξαρτησίας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η Τερέζα Μέι αναμένεται να έχει νέες συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ αύριο, στον απόηχο της συνάντησής της με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, όπου αμφότεροι έκαναν λόγιο για ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ – Βρετανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα