Καζακστάν: Προς ιδιωτικοποίηση 150 κρατικές εταιρείες

Το μεγαλύτερο κύμα ιδιωτικοποιήσεων ετοιμάζει το Καζακστάν, μέσω του κρατικού ταμείου επενδύσεων Samruk-Kazyna, στο οποίο έχει περάσει πλήθος εταιρειών, μετά την παροχή δανείων προς τις τράπεζες, προκειμένου να μην καταρρεύσουν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το διάστημα 2007-09.

Το Ταμείο έχει εισέλθει «σε ένα πρόγραμμα αλλαγών», όπως υποστηρίζει Berik Beisengaliyev, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, με κύριο στόχο οι εταιρείες που έχει στην κατοχή του να μειωθούν

σε 150 από 300 που είναι σήμερα και μάλιστα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Στον πρώτο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων παραχωρήθηκαν οι μικρές εταιρείες», τόνισε ο Beisengaliyev, προσθέτοντας ότι «κάποιες έχουν, ήδη, πωληθεί. Κάποιες θα πωληθούν στο μέλλον και για κάποιες θα υπάρξει πλήρης εκκαθάριση. Τώρα θα περάσουμε στα περιουσιακά στοιχεία στρατηγικής σημασίας».

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο έχει αξία περιουσιακών στοιχείων άνω των 60 δισ. δολαρίων και 360.000 υπαλλήλους.

Η μεγάλη πρόκληση είναι εντός του 2018 να βρεθούν στρατηγικοί εταίροι και να υπάρξει πώληση μεριδίων στις εταιρείες που βρίσκονται στην κατοχή του Ταμείου, ούτως ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα από εξι δισ. δολάρια.

Ήδη θα υπάρξει αρχική δημόσια εγγραφή της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Air Astana -στο παρελθόν ανήκε στην BAE Systems- και στην εταιρεία παραγωγής ουρανίου, Kazatomprom, πιθανώς στο α' εξάμηνο του 2018.

Βάσει του σχεδίου τόσο η BAE όσο και το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα μειώσουν τα μερίδιά τους στην αεροπορική εταιρεία, αλλά οι επενδυτές από το Καζακστάν θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους το 51% των μετοχών της.

Στο «δεύτερο κύμα» ιδιωτικοποιήσεων θα περιληφθούν, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή εταιρεία KazMunaiGaz National, η κρατική εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων Kazakhstan Temir Zholy και η Kazpost, η κρατική εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν τόσο για τη χρηματοδότηση νέων projects όσο και για τη μείωση του χρέους ορισμένων θυγατρικών του κρατικού επενδυτικού ταμείου.

Αναφορικά με την τηλεφωνική εταιρεία (και μονοπώλιο) Kazakhtelecom, η κυβέρνηση αναζητά έναν στρατηγικό επενδυτή, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη μεταλλευτική εταιρεία Tau-Ken Samruk.

Keywords
Τυχαία Θέματα