Προαπαιτούμενο και η αντιμετώπιση των οφειλών στη ΔΕΗ

Της Μαριάννας Τζάννε

Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς στο ενεργειακό σκέλος, θέτοντας ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, την υποβολή πλάνου προς τους δανειστές που θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά, τα μεγάλα φέσια της Επιχείρησης. Το σχέδιο δράσης, προβλέπει την σταδιακή εξυγίανση της ΔΕΗ με το οριστικό κλείσιμο των εκκρεμοτήτων

της με το δημόσιο έως τα τέλη του χρόνου, αξιολόγηση του προφίλ των οφειλετών με σκοπό την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών αλλά και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Σε ότι αφορά τις δημοπρασίες NOΜE, συμφωνήθηκε σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αλλαγή στις δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας, που θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο 2017.

«Οι θεσμοί ζητούσαν υπερβολικά υψηλές ποσότητες δημοπράτησης που αρχικά ήταν μέχρι 46% και στη συνέχεια έπεσαν στο 33%. Μέσα από τη διαπραγμάτευση η αύξηση περιορίσθηκε σε πολύ πιο χαμηλά και ρεαλιστικά επίπεδα (16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019)». Συμπεριλήφθηκε όρος στη συμφωνία, ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων για το λιγνίτη οι ποσότητες των δημοπρατούμενων ποσοτήτων θα μειωθούν.

Για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, η συμφωνία ανοίγει παράθυρο για τη συμμετοχή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου Τομέα σε επενδυτικά σχήματα που θα διεκδικήσουν το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όπως αναφέρει πάντως το υπουργείο «ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, καθώς και τα αναγκαία κεφάλαια». Κάτι που σημαίνει πως ακόμα και εάν υπάρξει τέτοια κίνηση, οι ενδιαφερόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναγκαστικά θα συνταχθούν πίσω από κάποιο «έμπειρο στην αγορά ενέργειας» επενδυτή.

Ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, θα κοινοποιηθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) ως τα μέσα Μαΐου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξειδίκευση των μέτρων σε επόμενο στάδιο. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα νομοθετηθούν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς (market test) μέχρι το Νοέμβριο 2017. Η υλοποίηση τους προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο 2018.

Σε ότι αφορά τις Υπηρεσίες Κοινή Ωφέλειας (ΥΚΩ) που αποτελούν μία από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, προβλέπεται οριστική διευθέτηση σε βάθος 5ετίας, έως το 2022. Οι ΥΚΩ εισπράττονται από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες), για την ανάκτηση του κόστους αυτού. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, από το 2012, δεν είχαν επιμερισθεί στο σύνολο τους, για να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει επίσης την υποβολή έως το Σεπτέμβριο 2017 ενός οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Όπως έχει ήδη αποφασισθεί, θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του 66% της ΔΕΣΦΑ (35% ΕΛΠΕ, 31% ΤΑΙΠΕΔ), με το δημόσιο να διατηρεί το υπόλοιπο 34%. Η συμφωνία προβλέπει δύο προδιαγραφές. Πρώτον. Ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος Διαχειριστής, ή σε σύμπραξη με επενδυτή από Τρίτες χώρες, για λόγους ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον. Μετά την ιδιωτικοποίηση, η ΔΕΣΦΑ θα λειτουργεί με το μοντέλο του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού.

Έχει προχωρήσει ήδη η διαδικασία πρόσληψης συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση. Ορίζοντας υλοποίησης ως τα τέλη του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα