Κατρούγκαλος: Το ζήτημα είναι να απομονώσουμε το ΔΝΤ για τα εργασιακά, όχι να το πείσουμε

Ο κατώτατος μισθός θα πάει μόνο προς τα πάνω - Δεν θα αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος - Ομόφωνα αποφασίστηκε να περιμένουμε να δούμε τι θα πει το ευρωδικαστήριο για ομαδικές απολύσεις - Δεν χρειάζεται καθιέρωση του λοκ άουτ

Μεγάλη επιδίωξη της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά αποτελεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών θα αποτελέσει την αρχή, τον «οδηγό», όπως είπε χαρακτηριστικά

για τις συνομιλίες με τους εταίρους.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και σε περίπτωση σύγκρουσης σε μια κλαδική σύμβαση να υπερισχύει η καλύτερη και όχι η χειρότερη.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, να μπορούν να τον ορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδότες – εργαζόμενοι), μετά από διαβούλευση με ειδικούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν στον καθορισμό του συμμετέχουν και οι εργοδότες θα γίνεται αυτό ανάλογα με τις δυνατότητες και τα οικονομικά της κάθε επιχείρησης. Τόνισε δεν ότι, ο κατώταος μισθός μπορεί να πάει μόνο προς τα πάνω.

«Δεν πρέπει το κράτος να έχει τον έλεγχο των εργασιακών σχέσεων...αυτό θέλει το ΔΝΤ και δεν είναι προς το όφελος των εργαζομένων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει, αν οι βουλές του ΔΝΤ στα εργασιακά συνδεθεί με το θέμα του χρέους, απάντησε χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ δεν είναι αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα, είναι τεχνικός σύμβουλος. Δεν είναι το ζήτημα να πείσουμε το ΔΝΤ, είναι να το απομονώσουμε» και έφερε ως παράδειγμα τον ασφαλιστικό νόμο που, παρά τις αντιρρήσεις εφαρμόζεται.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι αναπροσαρμόστηκε γιατί τα ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

«Το μέτωπο του ασφαλιστικού έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά, ό,τι κι αν λέει ή ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως οι αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό δεν υποστηρίζονται ούτε από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι δεν ζητούν επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα. «Το ΔΝΤ θα χτυπιέται κάτω γιατί δεν του αρέσει αλλά δεν αλλάζει», είπε. Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν μία εβδομάδα η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα διαμήνυσε εκ νέου ότι χρειάζονται νέες περικοπές στις συντάξεις, καθότι το μέγεθος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι «μη βιώσιμο» και επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης, επιτάσσοντας μία πολιτική υψηλής φορολόγησης.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, κληρονομήσαμε ένα έλλειμμα 9%, χωρίς αποθεματικά. Το βασικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης αποκαθιστά την ισορροπία εισφορών και παροχών.

Η πορεία των εσόδων στο ΙΚΑ είναι καλύτερη από πέρυσι και έχουν αύξηση στα έσοδα. Για τις εισφορές σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, ελπίζουμε σε βελτίωση εσόδων, γιατί αναπροσαρμόσαμε τις εισφορές με βάση το πραγματικό εισόδημα. Στον ΟΑΕΕ τώρα η ελάχιστη εισφορά είναι 250 ευρώ, με το δικό μας σύστημα θα είναι 150. Όσοι έχουν πάνω από 20.000 εισόδημα θα έχουν επιβάρυνση, οι περισσότεροι όμως στον ΟΑΕΕ δηλώνουν κάτω από αυτό το ποσό. Αρα το 90% θα έχουν ελάφρυνση και βελτίωση της θέσης τους.

Στην ερώτηση για πώς θα βγουν τα έσοδα, ο υπουργός απάντησε ότι με τη μείωση των εισφορών, κάποιος που δεν μπορούσε να πληρώσει 250 ευρώ, τώρα θα πληρώνει 150.
«Εφαρμόσαμε τον κανόνα της ισονομίας. Ο,τι πληρώνει ένας μισθωτός (20%) θα το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας», είπε.

Και πρόσθεσε: «οι εισφορές, αλλά και η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα για να είναι ανταποδοτική. Όσοι θα έχουν χαμηλό μέσο εργασιακό εισόδημα θα έχει καλύτερη σύνταξη». Με μισθό 1000 ευρώ και κάτω, η σύνταξη θα είναι στο 80%. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πολύ υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση των συντάξεων, απάντησε ότι οφείλεται στην υπερφόρτσωη των υπηρεσιών. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει εάν οι 130.000 που αναμένουν στην ουρά για να βγουν στη σύνταξη, θα το πετύχουν αυτό εντός του 2017.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, αύριο στις 11 το πρωί θα δοθεί στο υπουργείο Εργασίας συνέντευξη Τύπου για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Keywords
Τυχαία Θέματα