Ο πρόεδρος της Καταλονίας επιμένει: Εκλογές για την ανεξαρτησία τον Σεπτέμβριο του 2017

Τη δέσμευση ότι η Καταλονία θα είναι έτοιμη για την ανεξαρτησία μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους και την διαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση, ανεξάρτητα με την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης, έκανε ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόντ.

Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στην περιφερειακή συνέλευση στη Βαρκελώνη την Τετάρτη, πριν από τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Το σχέδιό του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει νομική πρόκληση από την κεντρική κυβέρνηση

στη Μαδρίτη και από τα ισπανικά δικαστήρια.

«Η απάντηση στις απαιτήσεις της Καταλονίας, θα είναι ένα δημοψήφισμα», είπε ο Πουτζντεμόντ. «Εμείς θα τιμήσουμε την εντολή του λαού».

Ο Πουτζντεμόντ από την pro-business πτέρυγα του κινήματος της Καταλονίας, προσπαθεί να κρατήσει με το μέρος του τον αυτονομιστικό συνασπισμό με το να ηγηθεί της ανεξαρτησίας, αφού οι αναρχικοί του CUP μπλόκαραν τον προϋπολογισμό του, τον Ιούνιο. Η ηγέτης του CUP, Άννα Γκάμπριελ, δήλωσε ότι η ομάδα της θα στηρίξει τον Πουτζντεμόντ και πάλι στην ψήφο εμπιστοσύνης την Πέμπτη.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να εξαγριώσει πολλούς αξιωματούχους στη Μαδρίτη, όπου τα εθνικά κόμματα έχουν προσπαθήσει και αποτύχει να δημιουργήσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό τους τελευταίους εννέα μήνες. Ο αγώνας για την οικοδόμηση συναίνεσης στο εθνικό κοινοβούλιο οφείλεται εν μέρει στις διαφωνίες των κομμάτων για το πώς να χειριστούν το θέμα της καταλανικής αποσχιστικής τάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα