Καμίνης: Πώς να χαραχθεί στρατηγική όταν από το 2011 έχουν περάσει 12 υπουργοί Εσωτερικών;

«Από το 2011 έως σήμερα έχω δει συνολικά 12 διαφορετικούς Υπουργούς Εσωτερικών, κατά μέσο όρο έναν το εξάμηνο, μπορεί κάποιος με τον τρόπο αυτό να συζητήσει στρατηγικά για την πόλη;» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριό μας, ανέφερε ο κ. Καμίνης,

οφείλει «να αποτελέσει την απαρχή μιας ενωμένης προσπάθειας εκ μέρους όλων των αιρετών για να διεκδικήσουμε από την κεντρική κυβέρνηση όλα όσα οφείλει, όχι σε εμάς, αλλά στους πολίτες που μας έχουν εκλέξει για να τους εκπροσωπούμε».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου στον αντίποδα της πολιτικής ρευστότητας τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται μια ισχυρή περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, που εξασφαλίζει σταθερότητα και συνέχεια. «Για τον λόγο αυτό αντιτίθεμαι σε σχέδια απλής αναλογικής στους δήμους, που δεν πρέπει να γίνουν νέα εστία ρευστότητας αλλά σταθερότητας» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Κάθε χρόνο ζητούνται από τους δήμους όλο και περισσότερες ευθύνες και κάθε χρόνος μας βρίσκει στο σημείο μηδέν των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων» επισήμανε ο κ. Καμίνης τονίζοντας την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών, οικονομικής αυτονομίας μέσω της μεταφοράς του φόρου ακινήτων στους δήμους και δυνατότητα λήψης αποφάσεων για το προσωπικό.

«Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να επιβραβεύουμε τους καλούς υπαλλήλους αλλά και να παίρνουμε αποφάσεις για τους κακούς και ασυνεπείς» είπε στην ομιλία του ο κ. Καμίνης, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία. Η παρατεινόμενη κρίση δοκιμάζει τις ζωές και τις αντοχές μας σχεδόν σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό. Το προσφυγικό αποδείχθηκε – όπως αρχικά είχαμε προβλέψει ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει και οι δήμοι, δεν πρέπει να δείχνουν φοβικότητα, και να δείξουν στις τοπικές κοινωνίες τα οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν τα προγράμματα αλλά και την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Καμίνης.

«Διανύουμε μια εποχή όπου παγκοσμίως ο ρόλος των πόλεων αναβαθμίζεται και οι πόλεις γίνονται ενεργοί και δυναμικοί παίκτες στην διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας. Πρέπει να προβάλλουμε τις εμπειρίες, την καινοτομία, τις επιδιώξεις και τα οράματά μας. Είναι μια εξέλιξη που δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα» είπε καταλήγοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα