Καλώς ήλθες Ομπάμα αλλά άργησες τρία χρόνια...

Έχουν γραφεί πολλές υπερβολές και θα γραφούν πολύ περισσότερες τις επόμενες μέρες για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα
Από τη μια πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν οτι η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, είναι "τουριστική", επειδή πραγματοποιείται στην λήξη της θητείας του κι ενώ σε δύο μήνες θα παραδώσει τον Λευκό Οίκο στον διάδοχό του ο οποίος θα ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Συνεπώς, επισημαίνουν, οι όποιες υποσχέσεις δώσει στην ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός πρόεδρος

δεν έχουν καμιά αξία.

Είναι υπερβολή. Έχει να επισκεφθεί την Ελλάδα πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1999. Και στην τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη, ο Μπάρακ Ομπάμα επέλεξε να επισκεφθεί μόνο το Βερολίνο και την Αθήνα. Αυτό οπωσδήποτε κάτι λέει, για την διοίκηση μιας υπερδύναμης, που οπωσδήποτε έχει συνέχεια και δεν γκρεμίζει ο διάδοχος όσα έχει δρομολογήσει ο προκάτοχος, όπως κάνουμε στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως αν ο Ομπάμα δώσει στην κυβέρνηση μια υπόσχεση για την ρύθμιση του χρέους της χώρας, αυτή είναι ικανή να ανατρέψει την άρνηση των δανειστών και ανοίξει τον δρόμο για μια οριστική και ευεργετική για την Ελλάδα, επίλυση του ζητήματος.

Είναι κι αυτό υπερβολή. Όπως τονίζουν ήδη συνεργάτες του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συμμετοχή στην διαχείριση του ελληνικού χρέους. Κι επιπλέον τον πρώτο λόγο για το ζήτημα αυτό έχουν οι Γερμανοί πολιτικοί, οι οποίοι δεν πρόκειται να ανοίξουν τέτοιο θέμα, όταν έχουν μπροστά τους τις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου και την δυσφορία της γερμανικής κοινής γνώμης για την υπερβολική ανοχή στους "απείθαρχους Έλληνες".

Ότι λοιπόν και να πει σήμερα ή αύριο ο Μπάρακ Ομπάμα, θα έχει την αξία του, αλλά θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία, αν το είχε πει τρία χρόνια νωρίτερα.

Αν είχαν ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρόεδρός τους, όταν ξεκινούσε η εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τότε ίσως η φωτιά μπορούσε να σβήσει με δυο κουβάδες νερό. Τώρα δεν φτάνουν ούτε δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Καλώς να μας έλθει λοιπόν ο Μπάρακ Ομπάμα.

Αλλά άργησε να μας έλθει τουλάχιστον τρία χρόνια...

Keywords
Τυχαία Θέματα