Ρέντσι: «Η αύξηση του ιταλικού σπρεντ οφείλεται στο κλίμα αβεβαιότητας»

«Αυξάνεται το σπρεντ; Βέβαια, αν υπάρχει αβεβαιότητα, αυξάνεται. Δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για διαπίστωση», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι. Η έμμεση αναφορά του, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, είναι στο κλίμα που δημιουργείται κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, τρεις εβδομάδες πριν την ψήφο των πολιτών, στις τέσσερις Δεκεμβρίου.

Η τοποθέτηση αυτή του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού προκάλεσε

την άμεση αντίδραση μέρους της ιταλικής αντιπολίτευσης. «Η στάση του Ρέντσι χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα. Θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τους ιταλούς», δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέττα, επικεφαλής των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα, δε, με το στέλεχος της Ιταλικής Αριστεράς, Νικόλα Φρατοιάννι, «αν υπάρχει κάτι που ευνοεί την αύξηση του σπρεντ, αυτό είναι η αποτυχημένη κοινωνική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Ματτέο Ρέντσι».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, από την πλευρά του, αναφερόμενος στο ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, θέλησε να τονίσει ότι «η διεθνής κατάσταση δεν επιτρέπει επιπολαιότητες, το γενικότερο κλίμα πρέπει να ωθήσει όλους να δείξουν ένα πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης». «Είχαμε το Brexit, την νίκη Τραμπ και περνάμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση», ολοκλήρωσε ο Τζεντιλόνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα