Και όμως το ελληνικό νηολόγιο είναι ανταγωνιστικό και αξιόπιστο

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Aπό τα 4.085 ελληνικών συμφερόντων πλοία που απαρτίζουν τον εμπορικό στόλο μόλις 747 είναι υπό ελληνική σημαία και αντιστοιχούν στο 1,4% του παγκόσμιου στόλου. Και όμως το ελληνικό νηολόγιο είναι φθηνό ή τουλάχιστον όχι ακριβό και πάνω από όλα αξιόπιστο.

Η δικαιολογία των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών είναι ότι το ελληνικό νηολόγιο είναι ακριβό και δυσκίνητο. Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική σημαία υποχρεώνει τους πλοιοκτήτες να ναυτολογούν Ελληνες που θεωρούνται ακριβοί.

«Το ελληνικό νηολόγια, η Ελληνική σημαία όπως λέγεται είναι η πιο φθηνή και

η πιο αξιόπιστη. Δεν υπάρχουν τέλη εγγραφής στο νηολόγιο (πλην ελαχίστων), δεν υπάρχουν τέλη εγγραφής υποθήκης και δεν πληρώνεις για την έκδοση πιστοποιητικών από τη σημαία σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε όλες τις ξένες σημαίες-νηολόγια» επισημαίνει στο newmoney.gr η Μαρίνα Αλειφεροπούλου Δικηγόρος LL.M., διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία ασχολείται με θέματα ναυτιλίας και νηολογήσεων.

Όπως σημειώνει, «η υποχρεωτική επάνδρωση των πλοίων με Έλληνες ναυτικούς έχει μειωθεί σε 4 για πλοία χωρητικότητας από 3000-30000grt, 5 για πλοία 30001-80000grt, και 6 άνω των 80001grt, περιλαμβανομένου και του σπουδαστή των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού» και προσθέτει:

«Ο πλοίαρχος πρέπει υποχρεωτικά να είναι Έλληνας. Για κάθε πλοίο εκδίδεται υπουργική απόφαση , η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα -προστασία επενδύσεων στην Ελλάδα- και δεν μπορεί να αλλάξει δυσμενώς για τον πλοιοκτήτη όσο το πλοίο είναι στην ελληνική σημαία. Ο φόρος για τα πλοία είναι ένα εφάπαξ ποσό ανά εγγεγραμμένο τόνο, καταβαλλόμενο κάθε έτος».

Keywords
Τυχαία Θέματα