Ολοκληρώθηκε το EWG - Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί

Του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες, Ιωάννη Αντύπα

Χωρίς συμφωνία για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα έληξε το σημερινό EuroWorking Group, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να «γεφυρώσουν» τις διαφορές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το EuroWorking Group προειδοποίησε ότι αν χαθούν και οι επόμενες ημέρες, χωρίς να επιτευχθεί σημαντική

πρόοδος κι ότι αν υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις στην επιστροφή των θεσμών, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο στο Eurogroup στις 7ης Απριλίου στην Μάλτα. Κατά τη συνεδρίαση δεν υπήρξε σύγκλιση σε κανένα από τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης -και αυτό, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία εσχάτως εμφανιζόταν περίπου ως «κλεισμένη».

Νωρίτερα πάντως η κυβέρνηση εξέφραζε αισιοδοξία ότι η τεχνική συμφωνία ήταν εφικτό να κλείσει ακόμα και την Παρασκευή.

Μετά την τεχνική συμφωνία, ανοίγει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, εν όψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στις 22 Απριλίου. Στις αρχές Μαΐου προβλέπεται έκτακτο Eurogroup, οπότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Ωστόσο, το τίμημα της τεχνικής συμφωνίας θα είναι βαρύ. Μάλιστα, θα το καταβάλλουν οι συνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι οικονομικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν σήμερα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, 900.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται.

Το αφορολόγητο πάει στα 5.900 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνουν φόρο ακόμα και αυτοί που παίρνουν μισθούς ή συντάξεις των 500 ευρώ. Η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να πιάνει τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για τρία χρόνια μετά την επίσημη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν αν το 2019 ξεπεραστεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%, θα είναι:

- Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για φυσικά πρόσωπα και
- μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

Keywords
Τυχαία Θέματα