«Καμπανάκι» από τον ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη - Ζητά ισχυρή απόφαση από το G20

«Καμπανάκι» χτυπά ο ΟΟΣΑ στις 20 μεγαλύτερες χώρες παγκοσμίως για την παγκόσμια ανάπτυξη, ζητώντας τους να διαμορφώσουν άμεσα μια πολιτική για την αντιμετώπιση της στασιμότητας παγκοσμίως.

Το G20 ξεκινά σήμερα στη Σανγκάη.

Υπογραμμίζοντας τις έντονες αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές και οικονομίες, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, είπε στο περιθώριο της Συνόδου των G20 ότι

η παγκόσμια ανάπτυξη δεν έχει ανακάμψει ακόμα παρά τα οκτώ χρόνια που πέρασαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιβραδύνονται ενώ θα έπρεπε να επιταχύνονται. Βρισκόμαστε στον όγδοο χρόνο από την οικονομική κρίση και δεν έχουμε ακόμα φτάσει τον ρυθμό ανάπτυξης του 4% που είχαμε πριν την κρίση. Η ταχύτητα, η όρεξη, το θάρρος για τις μεταρρυθμίσεις έχει εξασθενίσει. Πρέπει να αυξηθεί» υποστήριξε.

Όπως πρόσθεσε, οι κεντρικοί τραπεζίτες «έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν» αλλά τώρα είναι στα χέρια των κρατών να δώσουν ώθηση στον ιδιωτικό τομέα ώστε αυτός να επενδύσει ξανά.

Τα σχόλια του Γκουρία έρχονται μόλις δύο μέρες αφότου το ΔΝΤ έκανε έκκληση για «πολυμερείς δράσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να περιοριστεί το ρίσκο», ιδιαίτερα μέσω δημοσιονομικών μέτρων.

Ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε σήμερα μια ανάλυση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Αν και υπάρχει πρόοδος στην καταπολέμηση των προκλήσεων, η βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων που παρατηρήθηκε την περίοδο 2013-2014 συνεχίστηκε και το 2015, καθώς πολλά μέτρα έχουν ξεκινήσει ωστόσο δεν έχουν ακόμα πλήρως υλοποιηθεί» ανέφερε η ανάλυση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο ρυθμός μεταρρυθμίσεων είναι γενικά υψηλότερος στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, παρά στις χώρες της Βορείου Ευρώπης. Εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, «πρωταθλητές» στις μεταρρυθμίσεις είναι χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία και το Μεξικό.

Μάλιστα, η Ιαπωνία έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι περιμένει μια ισχυρή απόφαση από τη συνεδρίαση του G20, κάτι που ωστόσο φαίνεται να υποβαθμίζει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Keywords
Τυχαία Θέματα