Ιταλία: Δημιουργείται ιδιωτικό επενδυτικό «όχημα» για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Τη δημιουργία ενός ιδιωτικού επενδυτικού «οχήματος» ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Quaestio Capital Management SGR με στόχο να βοηθήσει τις αδύναμες τράπεζες να ανταπεξέλθουν στα «κόκκινα» δάνεια.

Το σχέδιο έχει την υποστήριξη και της ιταλικής κυβέρνησης με στόχο να ελαφρύνει τις τράπεζες

από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν συσσωρεύσει και να βοηθήσει στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Η ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το ταμείο που θα δημιουργήσει θα αγοράσει τα κομμάτια υψηλότερου κινδύνου στα χαρτοφυλάκια των επισφαλών δανείων των ιταλικών τραπεζών και θα διασφαλίσει ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα είναι επιτυχείς.

Η ανακοίνωση της Quaestio ακολουθεί διαδοχικές συναντήσεις στελεχών του τραπεζικού τομέα και κυβερνητικών αξιωματούχων νωρίτερα σήμερα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της κεντρικής τράπεζας της χώρας και άλλων επενδυτών, για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της συμφωνίας.

Το Ταμείο θα λέγεται Atlante και έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή ενός αριθμού επενδυτών, όπως ανακοίνωσε η Queastio.

Η ιταλική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία, ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τους σχετικούς νόμους για την επιτάχυνση της διαδικασίας της μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

"Στην Ιταλία υπάρχει μια δυναμική και υπεύθυνη αγορά η οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χρησιμοποιώντας ιδίους πόρους, χωρίς να ζητά δημόσια χρήματα", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

CNBC: Στα €360 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια των ιταλικών τραπεζών

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το CNBC το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα φθάνει στα 360 δισ. ευρώ, με τους ειδικούς, όμως, να επιμένουν ότι δεν πρόκειται να επέλθει κατάρρευσή του.

«Το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών νομίζω ότι έχει διογκωθεί λανθασμένα», υποστήριξε, μιλώντας στο CNBC, ο Valerio De Molli, στέλεχος του The European House – Ambrosetti και προσέθεσε «εάν εξετάσετε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό επί των συνολικών δανείων, τότε θα καταλάβετε την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα