Ισπανία: Κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης ο Ραχόι

Ο Μάριο Ραχόι πλησιάζει πιο κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία, μετά από τη δήλωση του επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερ Ριβέρα ότι το κόμμα του μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να υπάρξει λήξη του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων μηνών.

Αν και αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, ο Ριβέρα υποστήριξε ότι η χώρα «πρέπει να κινηθεί προς τα εμπρός» και απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας τρίτης διαδοχικής εκλογικής διαδικασίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Ο Ριβέρα υποστήριξε ότι η συνάντηση ήταν «εποικοδομητική» και υποστήριξε ότι τα δύο κόμματα μπορούν να συμφωνήσουν σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

«Δεν θα είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά θα είμαστε ρεαλιστές, υπεύθυνοι και εποικοδομητικοί», υποστήριξε ο Ριβέρα μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Ραχόι και προσέθεσε «περνάμε σε μία νέα φάση και οφείλουμε να φθάσουμε σε συμφωνία».

Ο Ριβέρα υποστήριξε ότι ο Ραχόι, είναι έτοιμος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική Βουλή, η οποία διαθέτει 350 έδρες. Προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός ο Ραχόι πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία ή έστω περισσότερα «ναι» από «όχι» σε μία δεύτερη ψηφοφορία.

Ο Ριβέρα τόνισε ότι το κόμμα του, που διαθέτει 32 έδρες, θα αποφασίσει μετά την οριστική κατάθεση της ψήφου εμπιστοσύνης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει «ναι» στη δεύτερη ψηφοφορία. Πάντως ακόμη και εάν αυτό συμβεί, ο Ραχόι θα πρέπει να πείσει και τους Σοσιαλιστές (διαθέτουν 85 έδρες) να τον στηρίξουν.

Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος έχει τονίσει ότι δεν θα στηρίξει μία κυβέρνηση υπό τον Ραχόι, αν και κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες έχουν υποστηρίξει ότι αυτό που έχει σημασία είναι το κόμμα να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Ο Ραχόι θα έχει αύριο Τετάρτη συνάντηση με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάνσες. Το Podemos, τρίτο κόμμα στις εκλογές, έχει αποκλείσει οποιαδήποτε περίπτωση να συνεργαστεί με το κόμμα του Ραχόι.

Keywords
Τυχαία Θέματα