Ισλανδία: Καλώς ήρθατε στη χώρα που φυλακίζει τους τραπεζίτες

Η φυλακή Kviavvryggja στη δυτική Ισλανδία δεν χρειάζεται ψηλά τείχη, ηλεκτροφόρο σύρμα ή πύργους για τους φύλακες προκειμένου οι φυλακισμένοι να παραμείνουν εντός.

Ευρισκόμενη κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, αποτελείται από μερικά αγροτόσπιτα. Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο παγωμένος Β. Ατλαντικός, από την άλλη παγωμένα βράχια και στα ανατολικά της το ενεργό υφέστειο Snaefellsjokull, το οποίο καλύπτει, επίσης, πάγος.

Οι φυλακισμένοι δεν είναι τυχαίοι. Είναι πρώην τραπεζίτες, που καταδικάστηκαν για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας

το 2008. Η Kviavvryggja είναι πλέον το σπίτι για τον Sigurdur Einarsson, πρώην πρόεδρο της Kaputhing Bank αλλά και τον Hreidar Mar Sigurdsson, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ίδιας τράπεζας, η οποία πριν την κατάρρευση ήταν ο κορυφαίος χρηματοπιστωτικός όμιλος της Ισλανδίας.

Περνούν τις μέρες τους πλένοντας οι ίδιοι τα ρούχα τους, ασκούμενοι στο γυμναστήριο που διαθέτει η φυλακή, αλλά και σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Επίσης μπορούν να περπατήσουν στον ιδιαίτερα μεγάλο προαύλιο χώρο.

Σαφώς δεν περνούν και τόσο άσχημα, αλλά σίγουρα η σημερινή καθημερινότητά τους δεν έχει καμία σχέση με τις εποχές που διασκέδαζαν με τους πελάτες τους στο Μόντε Κάρλο και μάλιστα υπό τους ήχους (ζωντανά) του Tom Jones.

Καταδικάζοντας – κάποιους σε φυλάκιση 5,5 ετών- αυτούς τους ανθρώπους, η Ισλανδία έκανε αυτό που δεν έπραξε ούτε η Ν. Υόρκη, ούτε το Λονδίνο: έστειλε στη φυλακή τραπεζίτες, θεωρώντας αυτούς ως αποκλειστικούς υπεύθυνους της κρίσης.

Αν και αυτές οι καταδίκες ικανοποίησαν τους 333.000 πολίτες της χώρας μία νέα σειρά σκανδάλων, πλήττει εκ νέου την εμπιστοσύνη. «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, στους θεσμούς και στα κόμματα. Ίσως θα μπορούσες να πεις ότι οι πολίτες εμφανίζουν αγνωμοσύνη, καθώς οι πολιτικοί έκαναν και κάποια καλά μετά την κρίση», του Stefan Olafsson.

Keywords
Τυχαία Θέματα