Ισχυρή πτώση 2% στην Ιαπωνία λόγω γεν και Β. Κορέας

Σημαντικές απώλειες 2,13% σημείωσε σήμερα ο ιαπωνικός Nikkei, με το γεν να σημειώνει άνοδο, ενώ, την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα πραγματοποιούσε νέα δοκιμαστική ρίψη πυραύλου, η οποία, σύμφωνα με αναφορές, απέτυχε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο Yonhap, η Β. Κορέα

ενδέχεται να προχώρησε σε εκτόξευση πυραύλου, εκπρόσωπος, ωστόσο, του αμερικανικού στρατού δήλωσε πως ο πύραυλος φαίνεται πως εξερράγη δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση.

Πιο αναλυτικά, ο Nikkei υποχώρησε στις 19.041,38 μονάδες ενώ ο Topix υποχώτησε κατά 2,12% στις 1.530,2 μονάδες . Το γεν ενισχύθηκε στα 111,4 δολάρια, υπερβαίνοντας τα επιπεδα της περασμένης εβδομάδας που κυμαίνονταν κοντά στα 113 δολ.

Οι αναλυτές απέδωσαν εν μέρει την πτώση του Nikkei στο ισχυρό γεν, καθώς, όπως σημειώνουν «υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι θα υπάρξουν περαιτέρω παράγοντες που θα οδηγήσουν στην υποτίμηση του δολαρίου, με παράλληλα ενίσχυση του γεν». Οι ανησυχίες για το δολάριο, εξηγούν, εδράζονται στα σχόλια από πλευράς Fed που δείχνουν λιγότερη αισιοδοξία για την αμερικανική ανάπτυξη, αλλά και την αναμενόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή του πακέτου δημοσιονομικής μεταρρύθμισης του Τραμπ που αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Οι ιαπωνικές μετοχές του τομέα άμυνας, σημείωσαν μεγάλη πτώση. Η Kawasaki Heavy Industries με πτώση 3,92%, η Komatsu στο -1,96% και η ShinMaywa Industries στο -2,21%.

Η τράπεζα της Ιαπωνίας δημοσιοποίησε πρακτικά από τη συνεδρίασή της, από τα οποία προκύπτει πως η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ απέρριψαν την ιδέα αύξησης του στόχου απόδοσης των 10ετών ομολόγων στο μέλλον ώστε να εξισορροπήσουν έναντι των αυξήσεων των αμερικανικών αποδόσεων.

Την ίδια ώρα, οι ιαπωνικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο ενισχύθηκαν κατά 11,3% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα ανόδου σε μια ένδειξη ότι η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση.

Στην Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,46%, με τις μετοχές του αμυντικού τομέα να παρουσιάζουν μεικτές τάσεις.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 1,56%. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στον τομέα της ενέργειας, των πρώτων υλών και τις τράπεζες

Ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Από 2,57% υποχώρησε η Australia and New Zealand Banking Group, απώλειες 2,03% για την Commonwealth Bank, η Westpac έχασε 2,42%, ενώ η National Australia Bank είχε απώλειες 1,58%.

Στην Κίνα, ο Shanghai composite με πτώση 0,5% και ο Shenzhen composite υποχώρησε κατά 0,29%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση 1,35%

Keywords
Τυχαία Θέματα