Σταθεροποίηση στα ενοίκια γραφείων/καταστημάτων με το βλέμμα στην... αξιολόγηση

Της Στεφανίας Σούκη

Σε πορεία σταθεροποίησης φαίνεται να έχουν μπει τα ενοίκια σε γραφεία και καταστήματα στην Αθήνα, με σύσσωμη την αγορά όμως - ιδιοκτήτες και ενδιαφερομένους μισθωτές - να αναμένουν και αυτοί την πορεία της αξιολόγησης.

Αυτό επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή της για την εγχώρια αγορά ακινήτων η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την BNP Paribas

Real Estate.

Eιδικά ως προς την πορεία της εγχώριας αγοράς γραφειακών χώρων φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 8 έως τα 19 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή ενδιαφέροντος, αλλά και την παλαιότητα των κτιρίων. Οι αναλυτές της Δανός αναφέρουν ότι το διαθέσιμο στοκ γραφείων α' και β' κατηγορίας αντιστοιχεί σε 1,8 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, συγκεντρωμένο, κατά κύριο λόγο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και τα βόρεια προάστια. Το γεγονός πάντως ότι οι τιμές έχουν πέσει για τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών έχει δημιουργήσει ζήτηση για τη συγκεκριμένη κατηγορία γραφείων στις πιο ''καλές'' περιοχές, αλλά παράλληλα υψηλότερη προσφορά για τα γραφεία μεγαλύτερης παλαιότητας.

Στην κατηγορία των ακινήτων που έχασε περισσότερο μέσα στην κρίση, τα καταστήματα, υπήρξε μεν κινητικότητα το προηγούμενο έτος, κυρίως από μεγάλες αλυσίδες που αξιοποιούν την πτώση των τιμών για την τοποθέτησή τους σε καλύτερα σημεία στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σταθεροποίηση των τιμών, και τη μείωση των διαθέσιμων καταστημάτων ειδικά σε περιοχές που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των ενοικιαστών. Οι ενδιαφερόμενοι μισθωτές ωστόσο συναρτούν τώρα τις επόμενες κινήσεις τους με τις εξελίξεις στην οικονομία, δεδομένης της πορείας της κατανάλωσης, η οποία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σημειωτέον ότι ειδικά κατά την τελευταία διετία το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε τοπικές εμπορικές πιάτσες- π.χ. Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι που έχουν πλέον λιγότερα κενά καταστήματα στους κεντρικούς τους δρόμους. Ως προς τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους, το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί μισθώσεις καταστημάτων σε πιο υψηλές τιμές σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν για περιπτώσεις π.χ. όπως η Ερμού ή η Μεταξά στη Γλυφάδα.

Τρεις ταχύτητες στα ενοίκια

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της Δανός, από τα οποία προκύπτουν ουσιαστικά τρεις ταχύτητες όσον αφορά την πορεία των ενοικίων ανάλογα με τη θέση των καταστημάτων: Για το κέντρο της Αθήνας οι τιμές στα περιφερειακά καταστήματα τρίτης κατηγορίας, με ένα ποσοστό κενών χώρων στο 25%, τα ενοίκια κυμαίνονται στα πέριξ των 30 ευρώ, ενώ λίγο πιο ψηλά είναι τα ενοίκια για τη δεύτερη κατηγορία, στα 55 ευρώ ανά τ.μ. με ένα ποσοστό διαθέσιμων χώρων στο 16%. Μόλις στο 5% είναι τα κενά καταστήματα στην α' κατηγορία με ενοίκια ακόμη και στα 150 ευρώ (βλ. Ερμού).

Στη δυτική Αθήνα, η α' κατηγορία έχει ενοίκια κοντά στα 65 ευρώ, για να πέσει στα 35 ευρώ στη β' κατηγορία και μόλις στα 15 ευρώ ανά τ.μ. για τη γ' κατηγορία.

Στα βόρεια προάστια, η κατηγορία των «καλύτερων» καταστημάτων είναι στα 85 ευρώ με ένα ποσοστό διαθέσιμων χώρων μόλις στο 5%, ποσοστό το οποίο ανεβαίνει στο 20% για τη β' κατηγορία των πιο περιφερειακών οδών, όπου τα ενοίκια είναι στα 45 ευρώ. Λίγο υψηλότερα, στα 90 ευρώ ανά τ.μ. είναι τα ενοίκια για τα καλά σημεία στη Γλυφάδα, με ένα ποσοστό κενών καταστημάτων στο 7%, ενώ τα χαμηλότερα ενοίκια ακόμη και για τα... πρωτοκλασάτα καταστήματα βρίσκονται στον Πειραιά με 50 ευρώ ανά τ.μ.. Και στην περίπτωση αυτή, για ένα κατάστημα γ' κατηγορίας ο υποψήφιος μισθωτής μπορεί να βρεί ενοίκια με μόλις 15 ευρώ ανά τ.μ..

Keywords
Τυχαία Θέματα