Ιρλανδικές εκλογές 2016: Πού βασίζεται ο θυμός των Ιρλανδών ψηφοφόρων;

Ο Ιρλανδός Ronan Meagher έχει πια κουραστεί.

Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο 33χρονος παίρνει μέρος σε ένα πολιτικό κίνημα. Την συμμαχία κατά της λιτότητας στην Ιρλανδία. Έχει θυμώσει λόγω του υψηλού κόστους των ακινήτων και λόγω της πιθανότητας πως το διαμέρισμα στο οποίο μένει με την κοπέλα του εδώ και τέσσερα χρόνια, το οποίο ανήκει στο δημόσιο, μπορεί να πουληθεί σε επενδυτές από το εξωτερικό.

Ο Meagher, ο οποίος εργάζεται ως event manager αναφέρει πως "δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς δικού μας σπιτιού αυτή τη στιγμή. Πολλοί Ιρλανδοί είναι θυμωμένοι και νιώθουν προδομένοι. Η κυβέρνηση

δεν έχει ουδεμία στρατηγική για να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση".

Ο κάτοικος του Δουβλίνου και χιλιάδες σαν κι αυτόν είναι έτοιμοι να "ρίξουν μαύρο" στην κυβέρνηση στις εκλογές της Παρασκευής. Η χώρα μπορεί να γίνει άλλη μία η οποία θα προστεθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες έχουν κουραστεί με τις τακτικές λιτότητας και τις αυξήσεις των φόρων. Αντιθέτως με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η Ιρλανδία διαφέρει, αφού η οικονομία της είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη στην ευρωζώνη, και η ανεργία της μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά εμπόδια στο δρόμο. Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και η προσπάθεια της ΕΚΤ προσθέτονται στον φόβο ενός Brexit, το οποίο θα πλήξει την Ιρλανδία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα αυτά είναι έτοιμα να στερήσουν την πλειοψηφία από την κυβέρνηση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Enda Kenny.

Mε την προεκλογική καμπάνια να βρίσκεται στο ζενίθ της, ο Kenny έδωσε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για να υπογραμμίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία. Η σύσταση κυβέρνησης στην Πορτογαλία πήρε εβδομάδες ολόκληρες, ενώ η Ισπανία δεν έχει ακόμη κυβέρνηση, δύο μήνες ύστερα από τις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα