Ιράκ: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί διαδηλωτές μέσα στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 90 τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στη Βαγδάτη, αφού διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στην φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη όπου βρίσκεται το πολιτικό κέντρο της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν ακόμα και πραγματικά πυρά, μαζί με δακρυγόνα, ώστε να απωθήσουν το πλήθος. Διαφορετικό απολογισμό, με δύο

νεκρούς, δίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Και οι τέσσερις νεκροί, σύμφωνα με το Reuters, σκοτώθηκαν από σφαίρες. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις ασφυξίας από τη χρήση χημικών. Ο απολογισμός προήλθε από πηγές που εργάζονται σε νοσοκομεία και στο νεκροτομείο της Βαγδάτης.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραβίαση της Πράσινης Ζώνης σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Την προηγούμενη φορά, οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει και λεηλατήσει τμήμα της Βουλής και αποσύρθηκαν μόνο μετά από κάλεσμα του ισχυρού σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Κύρια αιτία της οργής είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει μέτρα κατά της βαθιάς διαφθοράς και της διαπλοκής που ταλανίζει όλες τις δομές του κράτους. Ο κληρικός αλ-Σαντρ έχει καταδικάσει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και οι υποστηρικτές του αποτελούν τον κορμό των διαδηλώσεων.

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία από την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους τις τελευταίες εβδομάδες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι καταδίκασε την εισβολή στην Πράσινη Ζώνη, προειδοποιώντας ότι ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί σε βάρος οποιοιδήποτε τον παραβιάζει.

Από την πλευρά ο κ. αλ-Σαντρ χαιρέτισε την «ειρηνική και πηγαία» κινητοποίηση, και καταδίκασε την κυβέρνηση για την «εν ψυχρώ δολοφονία των παιδιών της».

Keywords
Τυχαία Θέματα