ΗΠΑ: Βοηθάμε να μπει τάξη στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία

Η αμερικανική κυβέρνηση διατείνεται ότι κάνει βήματα προκειμένου να ξαναμπεί σε τάξη η παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφορών. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε όλος ο πλανήτης έγινε μάρτυρας του χάους που επικράτησε στα αεροδρόμια μετά το απαγορευτικό που έβαλε ο Τραμπ σε επιβάτες από επτά μουσουλμανικές χώρες. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος ο Τραμπ, η απαγόρευση αφορά χώρες, οι οποίες είχαν κατονομαστεί από την κυβέρνηση του προηγούμενου αμερικανού προέδρου ως «πηγές της τρομοκρατίας».

Οι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ που προέρχονται

από τις χώρες αυτές, δεν θα πρέπει πλέον να κρατούνται σε αμερικανικά αεροδρόμια και κανένας από αυτούς δεν θα πρέπει να μπαίνει σε αεροπλάνα με προορισμό τις ΗΠΑ, όπως είπε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η εικόνα που επικράτησε ήταν, από τη μια η εντολή Τραμπ να απαγορεύονται οι πτήσεις από Συρία, Ιράκ, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη και Λιβύη. Από την άλλη, τρία αμερικανικά δικαστήρια αποφάσισαν να άρουν εν μέρει αυτή την απαγόρευση.

Τις πρώτες ώρες μετά το προεδρικό διάταγμα, πολλά αεροδρόμια επέβαλαν απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες. Φοιτητές, πρόσφυγες και πολίτες με διπλή υπηκοότητα «κόλλησαν» στο εξωτερικό ή τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ κάποιες εταιρείες προειδοποίησαν τους υπαλλήλους τους από αυτές τις χώρες να μη ρισκάρουν να φύγουν από τις ΗΠΑ.

Αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο έδιναν αντικρουόμενες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν και για το πώς θα εφαρμοστούν. Αργά τη νύχτα της Παρασκευής, τελωνειακοί υπάλληλοι είπαν στους αερομεταφορείς ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ που προέρχονται από τις υπό απαγόρευση χώρες, θα εξαιρεθούν της απαγόρευσης. Τα αντίθετα όμως έλεγαν το Σάββατο κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, για να καταλήξουν την Κυριακή στην απόφαση ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα.

Αεροδρόμια όπως το Χίθροου ή στο Αμστερνταμ και αυτά του Περσικού Κόλπου επηρεάστηκαν σοβαρά από τις οδηγίες Τραμπ γιατί οι επτά χώρες έχουν λίγες ή καθόλου απευθείας πτήσεις για ΗΠΑ.

Επόπτης της Delta Air Lines στο Χίθροου ανέφερε ότι το προσωπικό ενημερώθηκε για το θέμα στην Κυριακή και ξεκαθάρισε κάπως η κατάσταση, ωστόσο τα ταξίδια γίνονταν ακόμα με περιορισμούς για τους κατόχους πράσινης κάρτας και διπλωματικών βίζα.

Στον Κόλπο, η Qatar Airways, η Etihad Airways και η Emirates του Ντουμπάι συμβουλεύουν τους επιβάτες από τα επτά κράτη που στοχοποιεί ο Τραμπ να πηγαίνουν στις ΗΠΑ αν έχουν πράσινη κάρτα ή βιζα του ΝΑΤΟ ή είναι διπλωμάτες ή αντιπρόσωποι των ΗΕ.

Η Etihad με έδρα το Αμπου Ντάμπι αναφέρει ότι τα άτομα με διπλή υπηκοότητα μπορούν να ταξιδέψουν αν έχουν διαβατήριο αν το διαβατήριό τους έχει εκδοθεί σε χώρα που δεν επηρεάζεται από την απαγόρευση και αν έχουν βίζα.

Πάντως, οι αεροπορικές δεν έκαναν καμιά αναφορά για τους πολίτες των επτά χωρών που έχουν έγκυρη βίζα ή για πρόσφυγες από αυτές τις χώρες, στους οποίους κανονικά θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος λόγω απόφασης του Δικαστηρίου του Μπρούκλιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα