ΗΠΑ: Τα χρέη από κάρτες ξεπέρασαν το «κολασμένο» 2008

Το 2008 έχει μείνει στην ιστορία ως το έτος που το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα γλίτωσε από την ολική κατάρρευση κυριολεκτικά παρά τρίχα. Κι όμως,στις ΗΠΑ τα χρέη των καταναλωτών από αγορές με πλαστικό χρήμα ξεπέρασαν τα χρέη εκείνης της εποχής.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα δάνεια μέσω καρτών έφτασαν τον Ιούνιο το αστρονομικό ποσό του 1,02 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.

Καθόλου παράξενο, βέβαια, αφού τράπεζες όπως η Citigroup και η JPMorgan ανταγωνίζονται σκληρά για το ποια θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους νέους κατόχους καρτών που μπορούν να μεταφέρουν υπόλοιπα – πρόκειται για μια σχετικά προσοδοφόρα επιχείρηση σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

Το στοίχημα που όλοι βάζουν τώρα είναι πως αυτή η περίοδος δεν θα καταλήξει πού άσχημα . Το 2008, μια πτώση στις τιμές των κατοικιών εξελίχθηκε σε σπιράλ που οδήγησε στην κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και όταν το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κοντά στο 10%, οι τράπεζες διέγραψαν δάνεια απο πιστωτικές κάρτες άνω των 100 δισ. δολ. την επόμενη διετία.
Οι επενδυτές έχουν παραπλανηθεί για το ενδεχόμενο αθέτησης των υποχρεώσεών τους να αυξάνονται από τότε που τα υπόλοιπα των καρτών έκλεισαν το Φεβρουάριο στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Οι εκδότες πιστωτικών καρτών Capital One Financial Corp., Synchrony Financial και Discover Financial Services δήλωσαν ότι τα ποσοστά διαγραφής σημειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο από τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Τώρα οι επενδυτές φοβούνται λόγω της πιθανότητας αύξησης της αθέτησης πληρωμών. Οι εκδότριες πιστωτικών καρτών Capital One Financial Corp., Synchrony Financial και Discover Financial Services δήλωσαν ότι τα ποσοστά διαγραφής αυξήθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα