ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 15 μηνών το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, καθώς η οικονομία σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2016, παρά την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αλλά και την αβεβαιότητα γύρω από τη διαπραγμάτευση.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 94,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, σε υψηλό 15 μηνών, από τις 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ,

οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα του εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος ενώ και οι καταναλωτές δείχνουν να αφήνουν πίσω τους την απαισιοδοξία της προηγούμενης περιόδου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώνεται ως αποτέλεσμα των λιγότερο δυσμενών προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, καθώς και των λιγότερο απαισιόδοξων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας, αφού η πρόθεση για αποταμίευση παραμένει ασθενική και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση έντονα δυσμενείς.

Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται αρνητικά, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους βελτιώνονται, με το δείκτη όμως των αποθεμάτων να διευρύνεται.

Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται αισθητά, αν και σε όρους απασχόλησης οι αρνητικές προβλέψεις ενισχύονται.

Η βελτίωση των προσδοκιών θα εξαρτηθεί στη διάρκεια του 2017 από πλήθος παραγόντων και κυρίως από τη συνέπεια και αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, ειδικότερα σε θέματα διαρθρωτικού χαρακτήρα και δημιουργίας νέας παραγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα