Και επίσημα απέρριψε η ΕΚT το αίτημα της MDPS για παράταση της ΑΜΚ

Από την περασμένη Παρασκευή είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει το αίτημα της ιταλικής Monte Dei Paschi για 20ήμερη παράτασης της προσπάθειας αύξησης κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ.

Αργά τη νύχτα της Τρίτης, η απόρριψη του αιτήματος ανακοινώθηκε και επίσημα από την ΕΚΤ, με το αιτιολογικό ότι η προθεσμία της 20ής Ιανουαρίου που ζητούσε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα

της Ιταλίας δεν εγγυάται τη δημιουργία μιας πιο ευνοϊκής αγοράς, που θα μπορούσε να ωθήσει τις τράπεζες να εγγυηθούν την πώληση των μετοχών. Έτσι, η προθεσμία για την εξεύρεση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, παραμένει η 31ή Δεκεμβρίου όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ο CEO της τράπεζας, Marco Morelli, προσπαθεί να βρει επενδυτές για την αναδιάρθρωσή της με στόχο να καθαρίσουν οι ισολογισμοί της από τα δάνεια των 28 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευθεί. Η Monte Paschi αναμένεται να ζητήσει από τους επενδυτές λιανικής να ανταλλάξουν σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης με μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, η τράπεζα είχε πει ότι θα παραμείνει πιστή στο αρχικό της σχέδιο να συγκεντρώσει κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους ακόμα κι αν δεν είχε λάβει καμία απάντηση μέχρι εκείνη τη στιγμή από την ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε να μη δώσει παράταση στην προθεσμία την περασμένη Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα