«Ηχηρές» απουσίες στο δείπνο των ΥΠΕΞ της Ευρώπης για τον Τραμπ

Του Ιωάννη Αντύπα

Με «ηχηρές απουσίες» ολοκληρώθηκε το χθεσινό δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με σκοπό τον συντονισμό και την προετοιμασία για την Προεδρία Τράμπ, με απόντες τις Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουγγαρία.

Το δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ της Ευρώπης χαρακτηρίστηκε

από αξιωματούχους και ΜΜΕ ως μια «κίνηση πανικού» και «χωρίς στρατηγικό βάθος» και οι απουσίες των ΥΠΕΞ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης σίγουρα δεν προσέδωσαν στο εγχείρημα.

Αρχικά, ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος συγκάλεσε το δείπνο, βρισκόταν στο Βερολίνο για μια έκτακτη σύσκεψη και έφτασε αρκετά αργοπορημένος χωρίς να συμμετέχει στο δείπνο.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Τύπο, η σύσκεψη έγινε για την προετοιμασία του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας σήμερα.

Από τη πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Μάρκ Ερό, επέλεξε να μείνει στο Παρίσι, καθώς σήμερα το πρωί έχει συνάντηση με τον νεοεκλεγή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η απουσία του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, ήταν μάλλον δικαιολογημένη, καθώς όπως τόνισε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι, να λέει πως «πλέον κάποιοι στην ΕΕ δεν εκπλήσσονται όταν η Μεγάλη Βρετανία είναι απούσα, αλλά όταν είναι παρούσα στο τραπέζι των 28».

Η Ιταλίδα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέχισε λέγοντας πως «Είναι φυσιολογικό για μία χώρα που έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την ΕΕ να μην ενδιαφέρεται για τις συνομιλίες που έχουμε για το μέλλον των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ».

Χωρίς καμία δικαιολογία όμως ήταν η Ουγγρική πλευρά, με τον Πρωθυπουργό της Βίκτορ Ορμπάν να έχει εκφράσει αρκετές φορές την συμπάθεια του στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τράμπ. Ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πίτερ Σιτζάρτο δεν παραβρέθηκε στο δείπνο και δεν παρέθεσε κάποια δικαιολογία.

Ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ (επισημαίνουμε πως η Σλοβακία κατέχει την περιοδική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) αναφερόμενος στην Προεδρία Τράμπ, τόνισε πως «καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρχει μία προσέγγιση περισσότερο αμερικανική και για αυτό το λόγο θα έπρεπε να υπάρξει και μεγαλύτερη εκπροσώπηση από την πλευρά μας».

Σήμερα οι ΥΠΕΞ των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν εκ νέου για το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικού, με κύριο θέμα του τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και την πορεία των θεωρήσεων Βίζα όπως και το μέλλον της συμφωνίας για τη μετανάστευση.

Επίσης θα συζητηθούν ζητήματα γειτονίας με την ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση για θέματα ασφαλείας. Το ζήτημα της ασφάλειας θα απασχολήσει και τους Υπουργούς Άμυνας της ΕΕ και θα συζητηθεί επίσης αύριο Τρίτη 15/11.

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα