Tα funds παρακολουθούν την Ιταλία ως επόμενο στόχο των λαϊκιστών

Oι επενδυτές έχουν αρχίσει να δίνουν προσοχή στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία.

Με τις προσπάθειες των λαϊκιστών για να πέσει ο Ρέντσι να "πιάνουν τόπο", τα επενδυτικά funds προσπαθούν να καταλάβουν τα πλάνα του κόμματος της αντιπολίτευσης. Τα γκάλοπ δείχνουν πως οι αντίπαλοι του Ρέντσι, με ηγέτες το κόμμα των Πέντε Αστέρων, είναι έτοιμοι να ρίξουν την κυβέρνηση, νικώντας στο δημοψήφισμα

της 4ης Δεκεμβρίου και οδηγώντας τη χώρα σε πιθανές πρόωρες εκλογές το 2017.

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα δέχθηκαν πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα τη στιγμή που οι αποδόσεις παγκοσμίως αυξήθηκαν λόγω της εκλογής του Τραμπ, κάτι που αντικατοπτρίζει και την ανησυχία των επενδυτών πως αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει και ώθηση στους αντικυβερνητικούς της Ιταλίας. Το κόμμα, το οποίο έχει αναφέρει πως θέλει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για να βγει από την ευρωζώνη, φαίνεται πως αντιπαλεύεται "στα ίσα" το κυβερνών κόμμα, όσο αφορά τα γκάλοπ, ενώ έχει αναλάβει ήδη τα μεγάλα δημαρχεία σε Ρώμη και Τορίνο.

Η απόδοση του ιταλικού κρατικού ομολόγου ξεπέρασε το 2% μετά από 14 μήνες ενώ αυξήθηκε στο 2,06 το πρωί της Δευτέρας. Το spread με τα αντίστοιχα ισπανικά βρίσκεται στις 54 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο αριθμό εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Οι δυνάμεις που αντιτίθενται στο Ρέντσι είναι πολλές. Από το κόμμα του Μπερλουσκόνι Forza Italia, μέχρι τη Λίγκα του Βορρά και εσωκομματικούς αντιπάλους του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός Ρέντσι, πάντως, έχει αναφέρει πως το δημοψήφισμα είναι αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα το οποίο έχει οδηγήσει σε 63 διαφορετικές κυβερνήσεις από τη λήξη του Β' ΠΠ στη χώρα. Παρόλα αυτά, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει κλείσει τη δημοσκοπική ψαλίδα, ιδιαίτερα μετά τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα