Λιγότερη δουλειά τις Παρασκευές στην Ιαπωνία(;)

Είναι η χώρα που εφηύρε τη λέξη «karoshi», που σε μετάφραση σημαίνει «θάνατος από υπερβολική δουλειά». Τώρα, ωστόσο η Ιαπωνία ανακρούει πρύμναν ζητώντας πλέον από τις εταιρείες να διώχνουν νωρίτερα τους υπαλλήλους τους κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα, ώστε να έχουν χρόνο να

βγαίνουν έξω και να διασκεδάζουν.

Ως εκ τούτου, σε μια προσπάθεια να μειώσουν κάπως τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, αλλά και να τονώσουν την κατανάλωση, τόσο η ιαπωνική κυβέρνηση, όσο και επιχειρηματικοί σύλλογοι λανσάρουν την εκστρατεία «Premium Friday», που αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου.

Παραμένει άγνωστο πόσες επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν σε αυτό τον θεσμό, ωστόσο το Keidanren, που είναι και μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι της χώρας, ενθάρρυνε μέσω επιστολών τις πάνω από 1.300 εταιρείες που είναι μέλη του να εφαρμόσουν την πρωτοβουλία.

Σε κάθε περίπτωση, μια ένδειξη για το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν οι άκαμπτες εργασιακές πρακτικές της Ιαπωνίας, είναι η δυσχέρεια του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας (που στο κάτω – κάτω προωθεί την ιδέα) να αποφασίσει αν τα δικά του στελέχη θα συμμετάσχουν στην «Premium Friday». Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε: «Δίνω αυστηρή εντολή στις γραμματείς μου να μη βάλουν κανένα ραντεβού μετά τις 3 μμ» τη πρώτη Premium Friday.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ ελεύθερου χρόνου, διακοπών και δαπανών και υποστηρίζουν ότι αν συμμετάσχουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι – συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δουλεύουν σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις – η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί περί τα 124 δισ. γεν (ή 1,6 δισ. δολ.) για κάθε Premium Friday. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να δώσει ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση, που αντιστοιχεί περίπου στο 60% της οικονομίας.

Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον οι εργαζόμενοι σε μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να φεύγουν από τη δουλειά τους νωρίτερα, ενώ ενδέχεται να αναγκαστούν να αναπληρώνουν τη χαμένη ώρα με υπερωρίες τις άλλες ημέρες της εβδομάδας, μειώνοντας έτσι τον θετικό αντίκτυπο της καμπάνιας.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην Ιαπωνία κάνουν χρήση της μισής πληρωμένης άδειάς τους. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να ενισχυθεί η προσπάθεια αύξησης του χρόνου εκτός εργασίας, η Ιαπωνία έχει 16 επίσημες αργίες τον χρόνο. Αριθμός που υπερβαίνει τον αντίστοιχο αριθμό αργιών σε πολλές χώρες, όπως ΗΠΑ ή Γαλλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα