Show α λα Ομπάμα ετοιμάζουν για Μακρόν

Το ερώτημα όμως για τους όρους των επενδύσεων γαλλικών επιχειρήσεων παραμένει...

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Από το πρωί σήμερα η κυβέρνηση και οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της στήνουν show αναφορικά με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και πλήθους Γάλλων επιχειρηματιών στη χώρα μας. Στο πρότυπο της επίσκεψης Ομπάμα, χτίζεται η εικόνα μιας Ελλάδας που συνομιλεί διεθνώς με τους «μεγάλους» και καλλιεργείται η προσδοκία άμεσων επενδύσεων.

Όμως αν

κοιτάξουμε τον τρόπο που οι Γάλλοι μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουν τη χώρα κάθε άλλο παρά προς το συμφερόν μας είναι. H Carrefour και η FNAC μας κούνησαν μαντήλι όταν τις είχαμε μεγάλη ανάγκη, πλήθος γαλλικών αντιπροσωπειών έκλεισαν, ενώ οι άμεσες γαλλικές επενδύσεις μειώθηκαν έναντι των γερμανικών και κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικές υπήρξαν.

Αντιθέτως, οι όποιες δουλειές έγιναν με τους Γάλλους ουσιαστικά συμφωνήθηκαν με έναν τρόπο «εκβιαστικό». Περίεργες business στα αμυντικά, πιέσεις για συμμετοχή των πολυεθνικών - συμβουλευτικών επιχειρήσεων τους στα προγράμματα αναδιοργάνωσης του εγχώριου Δημοσίου ως αντάλλαγμα στη στήριξη Ολάντ, έδωσαν τον τόνο μιας εξ ανάγκης συμμαχίας με αρνητικό όμως πρόσημο για τη χώρα μας.

Αν κοιτάξει κανείς το μείγμα επιχειρήσεων που επισκέπτονται την Ελλάδα μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν θα κατανοήσει πως πρόκειται για εταιρείες που έχουν στο στόχο κλάδους στους οποίους η χώρα μας μειονεκτεί και που κυρίως αφορούν το Δημόσιο. Πετρέλαια και φυσικό αέριο, αεροδιαστημικές εταιρείες, δημόσια έργα, κατασκευές δίνουν τον τόνο κι όχι βιομηχανίες παραγωγής και λιανέμποροι που μπορούν να κάνουν προσλήψεις μεγάλης έκτασης κι έντασης.

Για μια ακόμη φορά λοιπόν η χώρα μας θα ανταλλάξει την όποια βοήθεια πήρε στις διαπραγματεύσεις και το μόνο που θα μας μείνει θα είναι ένα γλυκανάλατο «Ελλάς - Γαλλία - συμμαχία» και μια δήθεν εθνική υπερηφάνεια επειδή ο Μακρόν ήλθε στη χώρα.

Το ίδιο βλαχοκαμάρωμα με την επίσκεψη Ομπάμα που χαρακτηρίστηκε ως «παγκοσμίου ενδιαφέροντος» και «ιστορική για τη Δημοκρατία» αν και ξεχάστηκε από όλους με την ανάδειξη Τραμπ ως πρόεδρου. Και φυσικά ούτε λόγος για αμερικανικές επενδύσεις παρά την τότε επικοινωνιακή καταιγίδα που είδαμε από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα