Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αφήνει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική

Διατηρεί την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης η Ιαπωνία σε ακόμα μια ένδειξη ότι δεν εξετάζει αλλαγές στην πολιτική της, παρά τις πρόσφατες εικασίες ότι ίσως θα ανοίξει το δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο, καθώς ο πληθωρισμός απέχει ακόμα σημαντικά από τον στόχο του 2% παρά την ανάπτυξη της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνία

με ψήφους 8 προς 1, αποφάσισε να διατηρήσει τον στόχο για απόδοση του δεκαετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου στο 0% και το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο μείον 0,1%.

Όπως ανέφερε μέλος του ΔΣ της τράπεζας, υπάρχουν μικρές πιθανότητες ο πληθωρισμός να φτάσει στον στόχο του 2% και η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δεσμευτεί για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση αν καθυστερήσει κι άλλο η προσπάθεια για αύξηση του πληθωρισμού.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,8% τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε σημειωθεί αύξηση 0,7%. Την ίδια ώρα, η οικονομία της Ιαπωνίας που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, υπερέβη τις εκτιμήσεις για ετήσια άνοδο 2,5% το τρίμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα διατηρεί επίσης τη δέσμευσή της να αγοράσει κρατικά ομόλογα με ετήσιο επιτόκιο στα 80 τρισ. γεν (705 δισ. δολάρια).
Η απόφαση έρχεται μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα πριν από περίπου μία εβδομάδα, για τρίτη φορά φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα