Η σπάταλη ζωή του Τζόνι Ντεπ τον οδήγησε στη χρεοκοπία

Της Όλγας Μπαλαφούτη

Φήµη, δόξα, τεράστια περιουσία, ξέφρενη ζωή και µετά... χρεοκοπία. Ετσι θα µπορούσε να περιγράψει κανείς τη µέχρι τώρα πορεία του διάσηµου ηθοποιού Τζόνι Ντεπ µέσα σε λίγες λέξεις, αφού ο 54χρονος σταρ του Χόλιγουντ βρίσκεται πνιγµένος στα χρέη και εν µέσω δικαστικής διαµάχης µε τον µάνατζέρ του, η οποία έχει ξεκινήσει από τον ∆εκέµβριο του 2016 και, όπως φαίνεται, θα κρατήσει για πολύ ακόµη.

Με

τη ζωή που επέλεξε να κάνει ο Τζόνι Ντεπ η χρεοκοπία ήταν κάτι περισσότερο από µονόδροµος. Ο Ψαλιδοχέρης Πειρατής ξόδεψε 75 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει 14 σπίτια. Ανάµεσά τους ένας επιβλητικός πύργος στη Γαλλία αξίας 13,5 εκατ. που απλώνεται σε έκταση 45 στρεµµάτων, ένα σύµπλεγµα νησιών στις Μπαχάµες, σπίτια στο Χόλιγουντ, ένα λοφτ στο Λος Αντζελες και µια φάρµα µε άλογα στο Κεντάκι.

Εκτός από τα σπίτια, ο Τζόνι Ντεπ έχει τουλάχιστον 45 αυτοκίνητα πολυτελείας, µε την Corvette του 1959 να είναι από τα αγαπηµένα του, ενώ αγόρασε θαλαµηγό αξίας 18 εκατ. δολαρίων, την οποία φέρεται να πούλησε πέρυσι στην Αγγλίδα δηµιουργό του Χάρι Πότερ, συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Τα ακριβά πάθη του δεν σταµατούν, όµως, στα σπίτια
και τα αυτοκίνητα. Ο διάσηµος ηθοποιός αρνείται να πετάξει µε οτιδήποτε άλλο εκτός από το ιδιωτικό του αεροπλάνο, ένα Gulfstream GV, το οποίο του κοστίζει 200.000 δολάρια τον µήνα. Εχει µεγάλη αγάπη στο κρασί, αφού, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που παρουσίασε στο δικαστήριο ο µάνατζέρ του, ξοδεύει περίπου 30.000 δολάρια τον µήνα για να προµηθεύεται κρασιά από όλον τον κόσµο για προσωπική κατανάλωση. Η άλλη του µεγάλη αγάπη είναι η µουσική, αφού έχει πάνω από 70 συλλεκτικές κιθάρες, ενώ δεν κρύβει το
πάθος του και για τα έργα τέχνης, ξοδεύοντας αφειδώς για να αποκτήσει πίνακες των αγαπηµένων του καλλιτεχνών, όπως των Γουόρχολ, Κλιµτ και Ζαν-Μισέλ Μπασκιά.

Σπατάλη

Ο αγαπηµένος πρωταγωνιστής του Τιµ Μπάρτον και του Εµίρ Κουστουρίτσα που πρωταγωνίστησε σε πολλές επιτυχηµένες ταινίες, όπως το «Dead Man» και το «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας», τα τελευταία χρόνια αναγκάζεται να παίζει σε µπλοκµπάστερ και αποτυχηµένες παραγωγές για να βγάλει τα προς το ζην. Πώς αλλιώς θα µπορούσε να επιβιώσει άλλωστε αν χρειάζεται περίπου 2 εκατ. δολάρια τον µήνα απλά για να ζήσει;

Ο Τζόνι Ντεπ διέλυσε πέρυσι τη συνεργασία του µε την εταιρεία The Management Group (TMG) που είχε αναλάβει τη διαχείριση των οικονοµικών του. Η TMG µε έδρα το Μπέβερλι Χιλς και επικεφαλής τους αδελφούς Τζόελ και Ροµπ Μάντελ, σε διάστηµα 17 ετών εισέπραξε το 5% του ακαθάριστου εισοδήµατος του Ντεπ, ή περίπου 28 εκατ. δολάρια για να αναλάβει σχεδόν κάθε πτυχή της προσωπικής και επαγγελµατικής του ζωής.

Πλήρωναν τους φόρους του, κανόνιζαν τα ταξίδια και διαχειρίζονταν την ακίνητη περιουσία του. «Επί 17 χρόνια η TMG έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατεύσει τον ίδιο τον ηθοποιό», δήλωσε ο Μάικλ Κουµπ, δικηγόρος της εταιρείας. «Πράγµατι, όταν η τράπεζα του ζήτησε την αποπληρωµή δανείου εκατοµµυρίων δολαρίων και αυτός δεν είχε τα χρήµατα, η εταιρεία µας του τα δάνεισε ώστε ο ηθοποιός να αποφύγει µια ταπεινωτική οικονοµική κρίση», πρόσθεσε. Από τη στιγµή που ξεκίνησε η δικαστική διαµάχη µεταξύ του ηθοποιού και της TMG, βγαίνουν στη φόρα συνεχώς νέα περίεργα και πανάκριβα γούστα του Ντεπ.

Πλήρωσε σχεδόν 5 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ενός κανονιού, που χρησιµοποίησε για να ικανοποιήσει την επιθυµία του φίλου του και εκκεντρικού συγγραφέα Χάντερ Τόµσον (πέθανε το 2005), ρίχνοντας τη στάχτη του πάνω από το Ασπεν στο Κολοράντο. Μία ηµέρα µπήκε σε ένα κοσµηµατοπωλείο και αφού έκατσε για αρκετές ώρες πίνοντας σαµπάνια βγήκε από το µαγαζί φορώντας ένα διαµαντένιο βραχιόλι αξίας 400.000 δολαρίων! Εχει ξοδέψει πάνω από 10 εκατ. δολάρια για να στηρίξει οικονοµικά φίλους, συγγενείς, αλλά και ανθρώπους από το προσωπικό του. Αγόρασε στη µητέρα του µία έπαυλη στο Χόλιγουντ αξίας πολλών εκατοµµυρίων, ενώ χρηµατοδότησε την προσπάθεια ενός παιδικού του
φίλου να φτιάξει τη δική του δισκογραφική εταιρεία χάνοντας περίπου 4 εκατ. δολάρια.

Η δίκη

Η TMG κατηγορεί τον Τζόνι Ντεπ ότι της οφείλει 4,2 εκατ. δολάρια και αναγκάστηκε να κινηθεί δικαστικά για να πάρει αυτά που δικαιούται κατάσχοντας ένα περιουσιακό στοιχείο του καλλιτέχνη.

Ο ηθοποιός διεκδικεί από την πλευρά του 25 εκατ. δολάρια ισχυριζόµενος ότι η TMG πήρε δάνεια χωρίς τη σύµφωνη γνώµη του, οδηγώντας τον στο χείλος της οικονοµικής καταστροφής. Σε µια πρώτη δικαστική διαµάχη την περασµένη ∆ευτέρα, οι δικηγόροι του Ντεπ έπεισαν τον δικαστή να περιορίσει τις ανταπαιτήσεις από την TMG.

Οπως αποφάνθηκε, ο κατάλογος των εξωφρενικών δαπανών του Ντεπ που παρουσίασε η εταιρεία δεν έχει καµία σχέση µε τις ενστάσεις εναντίον του για µη καταβληθέντα τέλη. Οι ισχυρισµοί αυτοί, ωστόσο, θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν µελλοντικά ως µέρος της υπεράσπισής τους απέναντι στη µήνυση του Ντεπ.

«Οταν ο Ντεπ ερχόταν αντιµέτωπος µε τον µάνατζερ ή µε άλλους συµβούλους του για τις δαπάνες του, εκείνος απαντούσε υβριστικά και υποστήριζε ότι θα δούλευε πιο σκληρά για να µπορεί να αγοράζει ό,τι θέλει», ισχυρίστηκε η εταιρεία στο δικαστήριο. Ο Ντεπ απάντησε ότι η φιλολογία περί σπαταλών είναι «µια ανάρµοστη προσπάθεια» να του επιτεθούν
δηµόσια και να µην παραδεχθούν τις ευθύνες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα