Η πρώτη σε ανάπτυξη χώρα της ΕΕ, πρώτη και στη φτώχεια

Η Ρουμανία μπορεί να έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι επίσης πρώτη σε έναν λιγότερο κολακευτικό δείκτη: την κοινωνική και οικονομική υστέρηση.

Ένας στους δύο Ρουμάνους ανέφερε προβλήματα, μεταξύ των οποίων η αδυναμία να διατηρήσουν τα σπίτια τους ζεστά ή να επιτρέψουν στους εαυτούς τους ένα γεύμα με κρέας ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα, σύμφωνα με μια έκθεση της Eurostat αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι περισσότερο από τριπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ. Η οικονομία της Ρουμανίας αυξήθηκε κατά

8,8% το τρίτο τρίμηνο, που είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν μια δεκαετία.

Παρά το γεγονός ότι η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα τουης ευρωπαϊκής οικογένειας από απόψεως κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Ρουμανία εξελίχθηκε χειρότερα από ό, τι το γειτονικό της κράτος στην ετήσια έρευνα για την υστέρηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μερικά πρώην κομμουνιστικά μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσουν την πρόσφατη οικονομική τους υπεραπόδοση για να μειώσουν σημαντικά το χάσμα πλούτου με την πλουσιότερη δυτική πλευρά της ηπείρου. Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας "μείωσε τις επενδύσεις στο χαμηλότερο επίπεδο, δεν κατάφερε να απορροφήσει τα κονδύλια της ΕΕ και σκόρπισε αβεβαιότητα στον ιδιωτικό τομέα αλλάζοντας τη φορολογία", δήλωσε ο Dan Bucsa, οικονομολόγος της UniCredit Bank AG στο Λονδίνο. "Όλα αυτά θα επηρεάσουν δυνητικά την ανάπτυξη και θα αποτρέψουν την ταχύτερη σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου."

Keywords
Τυχαία Θέματα