Η οικονομία θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις το 2018

Το 2018 που ξεκινά είναι χρονιά εξελίξεων για την οικονομία, που θα σηματοδοτήσει και αυτές της πολιτικής.

Οπως συμφωνούν και εκπρόσωποι των διεθνών επενδυτών, το βασικό ζήτημα είναι η πορεία των τραπεζών και τα stress tests του ερχόμενου Μαΐου. Το βασικό σενάριο είναι ότι οι τράπεζες θα αποκτήσουν το χρονικό περιθώριο να καλύψουν τις όποιες ανάγκες τους και δεν θα χρειαστούν

ανακεφαλαιοποίηση. Μένει όμως να αποδειχθεί και είναι μείζονος σημασία η αποτελεσματικότητα των πωλήσεων μεγάλων πακέτων από κόκκινα δάνεια, και δη επιχειρηματικών, όπως αυτά που βγάζει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς εντός των πρώτων μηνών.

Αν υπάρξει οποιοδήποτε στραβοπάτημα, τότε θα δυσχεράνουν οι όροι για μια έξοδο από το μνημόνιο με τους όρους που θα θέλει η κυβέρνηση.
Παράλληλα, η πορεία των πλειστηριασμών είναι πολιτικά αχαρτογράφητα νερά. Το ενδεχόμενο συσσώρευσης λαϊκής δυσαρέσκειας θα είναι άμεσο και, αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι διαφορές στις δημοσκοπήσεις θα αρχίσουν να μεγαλώνουν υπέρ της αντιπολίτευσης.

Το βασικό όπλο της κυβέρνησης στην εικόνα της προς τα διεθνή κεφάλαια είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτόν εμπιστεύονται κυρίως χάρη στα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τη συνέπεια στις δεσμεύσεις μετά το ναυάγιο του α' εξαμήνου του 2015.

Εκεί θα στηριχθούν και οι αναβαθμίσεις με το νέο τεστ εξόδου στις αγορές που θα επιχειρηθεί άμεσα. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης θα παραμείνουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, που το 2017 έδειξαν μεν πρόοδο, αλλά υστερούν χαρακτηριστικά στις ουσιαστικές ανάγκες που έχει η οικονομία.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών των Βρυξελλών ότι η ελληνική οικονομία μπορεί μεν να συμμαζεύτηκε δημοσιονομικά, αλλά από την άλλη, με τις εξαγωγές να μην ενισχύονται και τις μεταρρυθμίσεις επίσης να έχουν δρόμο, δεν δείχνει να έχει δυναμισμό.

Δύο στοιχεία που η κυβέρνηση θα παίξει μετά το καλοκαίρι του 2018, γίνουν δεν γίνουν εκλογές, σύμφωνα με το ένα σενάριο το ερχόμενο φθινόπωρο, θα είναι η αύξηση των μισθών, που θεωρητικά δύναται να υλοποιηθεί από τη στιγμή που δεν έχει πρόγραμμα εν ισχύι, και οι εξαγγελίες για μείωση της φορολογίας.

Αν σε επίπεδο μεταμνημονιακής συμφωνίας η κυβέρνηση πετύχει μια βιώσιμη πολιτικά εξέλιξη και η οικονομία δείχνει ότι μπορεί να επιταχύνει, τότε ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει αυτό που υποστηρίζει μετ' επιτάσεως, δηλαδή θα εξαντλήσει όσο μπορεί τα χρονικά περιθώρια μέχρι και το 2019.

Στον επιχειρηματικό τομέα, η νέα χρονιά θα χαρακτηριστεί από μια σημαντική αναβάθμιση του ΣΕΒ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, με βασικό πεδίο την ενέργεια, θα είναι το άλλο χαρτί με δύο όψεις για την κυβέρνηση το 2018. Και αυτό γιατί μπορεί να εξελιχθούν από πλατφόρμα προσέλκυσης επενδύσεων μέχρι βατερλό. Το τι θα γίνει με τις λιγνιτικές της ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛ.ΠΕ. είναι ζητήματα πολύ σύνθετα.

Ο γεωπολιτικός τομέας, τέλος, θα έχει σημαντικές ευκαιρίες όσον αφορά την πρόοδο των αγωγών, τον TAP, τον IGB και τις αναμενόμενες εξελίξεις του EastMed.

Keywords
Τυχαία Θέματα