Η νέα ιδεολογική μασκότ της κυβέρνησης Τσίπρα

Πόσο αναπτυξιακή – στην πράξη, όχι στις διακηρύξεις- θα είναι η υπό ίδρυση Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα; Πόσο θα είναι το δικό της μερτικό στην ανάπτυξη; Έχω την αμυδρή υποψία ότι η μοναδική συμβολή της νέας ιδεολογικής μασκότ της κυβέρνησης Τσίπρα θα είναι στο επίπεδο του συμβολισμού. Πέραν τούτου, ουδέν.

Οι καιροί έχουν αφήσει πίσω εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα τις ιδιαίτερες ιδεολογικές εμμονές των νέο κομμουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ

που επιθυμούν -για λόγους που έχουν να κάνουν με το κομματικό ακροατήριο – να έχουν στην φαρέτρα τους ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» αλλά και ένα μηχανισμό παρέμβασης στην ίδια την αγορά.

Έτσι και αλλιώς είναι μαθημένοι διαφορετικά. Η αγορά τους φοβίζει όπως και το άνοιγμα σε αυτήν και τους νόμους της. Για αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να την ελέγξουν. Όσο περνάει από το χέρι τους.

Στην σχετική κυβερνητική ανακοίνωση διαβάζω: «Η νέα Τράπεζα θα λάβει τη μορφή χρηματοδοτικού μηχανισμού-ομπρέλα, και πιο συγκεκριμένα θα ιδρυθεί μια ΑΕ Συμμετοχών («Holding Company») ως μητρική. Σε αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν ή να συνεργαστούν, φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτική ικανότητα ή αναπτυξιακό ρόλο (ΕΤΕΑΝ, ΟΑΕΠ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Enterprise Greece, Πράσινο Ταμείο κ.ά.). Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η συνεργασία ή και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, διεθνών χρηματοδοτικών φορέων. Στόχος είναι η αναπτυξιακή τράπεζα να «προικοδοτηθεί» με τους απαραίτητους πόρους και περιουσιακά στοιχεία που θα της επιτρέψουν να επιτελέσει το ρόλο της». Όλα ωραία και καλά – αλλά, ποιος εν τέλει θα προικίσει την νέα τράπεζα; Επιπλέον, δε σε ποιο ύψος θα φτάσει το ποσό της προίκας; Αναπάντητα ερωτήματα και η μπάλα στην εξέδρα...

Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζω: «Με την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καλύπτεται ένα βασικό και χρόνιο κενό στο χρηματοδοτικό σύστημα της χώρας». Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι δεν έτρεξαν οι ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ ή οι εντάξεις στο Υπερταμείο οφείλεται στην μη ύπαρξη της αναπτυξιακής τράπεζας; Η ακόμη περισσότερο ότι δεν έγιναν τα ΣΔΙΤ σε ευρεία κλίμακα που φέρνουν φρέσκα κεφάλαια και εξορθολογίζουν τις δημόσιες δαπάνες.

Ξαναπαίρνω στα χέρια μου την ανακοίνωση. Είναι σαν να διαβάζω περίληψη από 5ετες πλάνο που ξέμεινε στα αρχεία των Σοβιετικών: « Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής και η προτεραιοποίηση των προς υλοποίηση έργων υποδομής». Και εις ανώτερα!

Keywords
Τυχαία Θέματα