Τα συν και τα πλην του εξωδικαστικού

Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού οφειλών άνοιξε δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να ενταχθούν, διεκδικώντας αναδιάρθρωση των οφειλών τους, με κούρεμα, επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων.

Η διαδικασία είναι αρκετά ευέλικτη και επιτρέπει στους πιστωτές να υιοθετήσουν όποια λύση

θέλουν. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν ρύθμιση τέτοια που θα τους αποφέρει λιγότερα από όσα θα εισέπρατταν εάν ρευστοποιούσαν την περιουσία του οφειλέτη, ενώ το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει περισσότερες από 120 δόσεις.

Κατά τα άλλα, οι πιστωτές μπορούν να αποφασίσουν οτιδήποτε: κούρεμα, επιμήκυνση, συνδυασμό και των δύο.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσον θα αξιοποιήσουν το νέο πλαίσιο για να προχωρήσουν σε δραστικές λύσεις.

Η διαδικασία του εξωδικαστικού, πάντως, δεν θα είναι ένας περίπατος στη λιακάδα.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν ένα σωρό στοιχεία, βεβαιώσεις και πληροφορίες, ενώ -το σημαντικότερο- θα πρέπει να καταθέσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο και μια ανάλυση βιωσιμότητας η οποία θα στηρίζει μια αξιόπιστη αναδιάρθρωσης.

Δεν αρκεί δηλαδή να ζητήσουν ένα μεγάλο κούρεμα, αλλά πρέπει να το τεκμηριώσουν.

Και πάλι, εναπόκειται στους πιστωτές να δεχθούν ή όχι την πρόταση, κατά την απόλυτη κρίση τους.

Η δεύτερη παγίδα είναι ότι οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση βάζουν επί τάπητος το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, για τα οποία μάλιστα θα πρέπει να παράσχουν αναλυτική πληροφόρηση. Είναι δε πιθανό να τεθεί ζήτημα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το όλο ζήτημα ανοίγει ένα δρόμο, ο οποίος μπορεί να ξεκολλήσει τράπεζες και επιχειρήσεις από το βάλτο των κόκκινων δανείων. Αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν πραγματισμό και μετριοπάθεια.

Ένα μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι τα φυσικά πρόσωπα εξαιρούνται από τη διαδικασία. Μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν «ίση μεταχείριση» από την εφορία, δηλαδή να τους ρυθμιστούν οι οφειλές προς το Δημόσιο με 120 δόσεις, χωρίς όμως να περάσουν από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού.

Αντιθέτως, τα συνήθη υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού, ήτοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν έχουν τέτοιες πολυτέλειες και θα πρέπει να αρκεστούν στις 12 δόσεις που παρέχει η εφορία (24 για έκτακτες οφειλές, όπως π.χ. από φόρο κληρονομιάς) σε μια περίοδο που οι φόροι πέφτουν «σαν το χαλάζι».

Keywords
Τυχαία Θέματα