Η μεγάλη εικόνα είναι μακριά από την τρόικα

H σύγκρουση με την τρόικα για κάποιους είναι αναμενόμενη, δεν φαίνεται όμως να αλλάζει τη μεγάλη εικόνα διεθνών επενδυτικών σχημάτων που είτε έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν στην ελληνική αγορά είτε εξετάζουν κινήσεις και στην πραγματική οικονομία.

Τα επενδυτικά αυτά σχήματα, που περιλαμβάνουν εκτός από hedge funds και private equities, έχουν πάρει μεγαλύτερα ρίσκα σε γυρίσματα οικονομιών αναδυόμενων αγορών. Πιστεύουν, δε, ότι η ελληνική οικονομία

έχει επιτύχει άλματα ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, που το θεωρούν δεδομένο, την προσαρμογή της αγοράς εργασίας και άλλους τομείς, εκτιμώντας ότι έχει κερδηθεί έδαφος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Παράλληλα, έχουν προβεί σε εκτεταμένες επαφές τόσο με κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες όσο και με την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Οι ίδιοι επενδυτές πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα βγει στις αγορές το 2014 και μάλιστα με επιτόκιο κάτω από 7%.

Ολα αυτά δείχνουν ότι δημιουργούνται βάσιμες προϋποθέσεις ώστε η οικονομία να βγει από την κατάσταση-ζόμπι στην οποία έχει περιέλθει έπειτα από το πρόγραμμα-σοκ που εφαρμόζεται επί 3 χρόνια. To ερώτημα είναι πόσο γρήγορα και κατά πόσο θα πείσει την ίδια την κοινωνία ότι μπορεί να ωφεληθεί ουσιαστικά από τις νέες δομές που έχουν διαμορφωθεί.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι διαρκείς και οι συγκρούσεις συνεχείς. Τα σημεία αιχμής εδράζονται στην παλαιού τύπου αναδιάρθρωση στην οποία εμμένει το ΔΝΤ, που βασίζεται από τη μια σε μια μονομερή περιοριστική πολιτική εξαιρετικά βιαία και αυταρχική και από την άλλη στην καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς να αντιληφθεί από την αρχή ότι έπρεπε να δράσει αποτελεσματικότερα σε σχέση με το Δημόσιο - είναι δε χαρακτηριστικό ότι έχει μείνει ακόμα και σήμερα πολύ πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ετσι εισήλθε η οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης αλλά και αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα, που ακόμα και σήμερα δεν έχουν εξαλειφθεί. Η ελληνική πλευρά θα παίξει το χαρτί των ιδιωτικών κεφαλαίων στις τράπεζες, που σύντομα θα αρχίσει να εκδηλώνεται σε δεύτερη φάση, καθώς και την έξοδο στις αγορές. Η τρόικα θα επιχειρήσει να τραβήξει το σχοινί, καθώς γνωρίζει ότι η επόμενη φάση του έργου καταλήγει στην επιμήκυνση του χρέους.

Ωστόσο, μόνο οι πραγματικές εξελίξεις θα καταγράψουν τελικά τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα. Μέχρι τώρα, πέραν της ταχείας δημοσιονομικής προσαρμογής, η τρόικα διέλυσε μέρος της παραγωγικής βάσης, απογείωσε την ανεργία και άφησε 3,5 χρόνια μετά την έλευσή της την οικονομία χωρίς ρευστότητα. Οσον αφορά και στους εταίρους μας, μελλοντικά θα αποδειχθεί ότι ακόμα και το PSI, που άφησε παράλυτες τράπεζες και Ταμεία, θα μπορούσε να γίνει μέσα από τις πραγματικές αγορές με αγορά των ελληνικών ομολόγων στο 30%, όπου και πωλούνταν από τους επενδυτές, αν ήθελαν πραγματικά να βλέπουν τα πράγματα με όρους της διεθνούς αγοράς και όχι στενοκέφαλα ευρωπαϊκά.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα