ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Προλαβαίνετε για πρόωρη σύνταξη και θεμελίωση δικαιώματος πριν τις αλλαγές του 2014

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό και στους όρους πρόωρης συνταξιοδότησης εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων στο Δημόσιο, στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, στο ΙΚΑ και σε άλλους φορείς.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όλους όσοι μπορούν να αποχωρήσουν βάσει νόμου σε ηλικίες 50-60 ετών με μειωμένη σύνταξη, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει παρέμβαση στις

πρόωρες συντάξεις με κύρια στόχευση το δραστικό περιορισμό τους, ώστε να μένουν λεφτά στα ταμεία.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 500.000 σε όλα τα Ταμεία, προλαβαίνει είτε να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης είτε να κατοχυρώσει την έξοδο με πρόωρη σύνταξη ώστε να μην τον πιάσουν οι νέες ρυθμίσεις που αναμένονται εντός του 2014.

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες (πατήστε επάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση):

(Πηγή: Ελεύθερος Τύπος)

ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Μένουν ως έχουν – Αναγνώριση πλασματικών χρόνων έως 31 Δεκεμβρίου – Μειώνονται τα εφάπαξ

Δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως ισχύουν σήμερα- ούτε για τις γυναίκες που δικαιούνται πρόωρη σύνταξη λόγω ανήλικων τέκνων – δήλωσε στο Mega ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013 δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ακόμη, ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι συντάξεις στα ευγενή ασφαλιστικά ταμεία, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα επίπεδα του ΙΚΑ. “Η εξίσωση είναι δύσκολη, θα εξαντλήσω τις προσπάθειες να μη θιγούν οι συνταξιούχοι αυτής της ομάδας”.

Είπε επίσης ότι θα μειωθούν τα εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει ακριβώς το ποσοστό της μείωσης. Πρόσθεσε ότι εάν δεν “κάναμε την παρέμβαση δν θα υπήρχαν πλέον εφάπαξ”.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει την Τρίτη στη Βουλή θα εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014. Τα 100 εκατομμύρια θα εξευρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, που θα ισχύσει από 1/12/2013.

Ογδόντα εκατομμύρια θα εξευρεθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή από φόρους που θα κερδίσει το κράτος, αλλά θα ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας.

Τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα εξευρεθούν από το Κέντρο Ελέγχου Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε εισπρακτική εταιρία που ανήκει σε τράπεζα, η οποία οφείλει στο κράτος 7,5 εκατ. ευρώ. Από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα εξευρεθούν 150 εκατομμύρια.

Ακόμη ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι θα γίνεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Τέλος,. ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ηλεκτρονική διασταύρωση και των προνοιακών επιδομάτων που δίνουν οι δήμοι.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BANK WARS

Όσοι βγαίνουν στη σύνταξη και είναι κάτω από 60 χρόνων, κινδυνεύουν να χάσουν έως και 20% της σύνταξης. Η εισφορά που ήδη παρακρατείται ( 20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ) αφορά σήμερα σε όσους είναι κάτω των 55 ετών. Η επέκταση της ρύθμισης κατά 5 χρόνια, είναι το εναλλακτικό σενάριο που έχει η κυβέρνηση αντί να προχωρησει στην κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Δεν αποκλείεται πάντως στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ, να ξαναβγεί από το συρτάρι το σχέδιο κατάργησης των πρόωρων συντάξεων που εξοντώνει 350.000 ασφαλισμένους, κυρίως τις μητέρες ανηλίκων οι οποίες θα επιβαρυνθούν έως και 12 χρόνια, τους ασφαλισμένους με 35ετία που θα αναγκαστούν να δουλέψουν πάνω από 40 χρόνια, τους ανέργους πάνω από 50 ετών οποίοι προσδοκούσαν να βγουν με μειωμένη σύνταξη και τους ασφαλισμένους με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Χαμένες θα είναι στην περίπτωση αυτή κυρίως η μητέρες που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά έχουν παραμείνει στη δουλειά έως ότου « πιάσουν» και το όριο ηλικίας .

Για παράδειγμα , μια μητέρα ανηλίκου του ιδιωτικού τομέα που θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης το 2012 με 18,3 έτη ασφάλισης και μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 60 ή στα 55 με μειωμένη θα επιβαρυνθεί με 2 έως 12 επιπλέον χρόνια δουλειάς ώστε να συνταξιοδοτηθεί στα 62 με μειωμένη και στα 67 με πλήρη . Η ποινή μπορεί εν μέρει να μετριαστεί με την εξαγορά πλασματικών χρόνων .

Keywords
Τυχαία Θέματα