Η Λεωφόρος θα γκρεμιστεί μόνο μετά την κατασκευή του νέου γηπέδου στον Βοτανικό

Η κατεδάφιση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην Λ. Αλεξάνδρας δεν συντελείται πριν την ολοκλήρωση των εργασιών οικοδόμησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή ανάπλασης του Βοτανικού στην περιοχή Ελαιώνας του Δήμου Αθηναίων.

Αυτό αποφάσισε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ερμηνεύοντας το δαιδαλώδες και συνεχώς τροποποιούμενο νομοθετικό πλαίσιο της διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 205/2015 απόφασή

τους απέρριψαν την αίτηση του Παναθηναϊκού, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διπλής ανάπλασης (Λ. Αλεξάνδρας- Βοτανικός).

Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός με την προσφυγή του ζητούσε να κατεδαφιστεί το ιστορικό γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», μετά την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του νέου γηπέδου στο Βοτανικό.

Ειδικότερα, ο ΠΑΟ υποστήριζε ότι από τις αλλαγές που έχουν γίνει διαδοχικά στο νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι 3481/2006, 3983/2011 και 4117/2013) για τη διπλή ανάπλαση και την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2011, έχει δημιουργηθεί παρερμηνεία των κανόνων του δικαίου ως προς το χρόνο κατεδάφισης του γηπέδου στη Λ. Αλεξάνδρας και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του νέου γηπέδου.

Να σημειωθεί ότι μετά το νομοθετικό αυτό πλαίσιο, εκδόθηκε στη συνέχεια το ΠΔ 161/2013 για την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διπλής ανάπλασης.

Ο Παναθηναϊκός υποστήριζε ότι από τις αλλαγές που έγιναν στα νομοθετικά κείμενα, προκύπτει ότι προηγείται η ολοκλήρωση της κατεδάφισης του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας και μετά εκδίδεται η άδεια λειτουργίας των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Βοτανικό, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου.

Ακόμη, υποστήριζε ότι λόγω του νομοθετικού αλαλούμ περιορίζεται η ελεύθερη δραστηριότητα του ως αθλητικό σωματείο κατά παράβαση του άρθρου 12 του Συντάγματος που καθιερώνει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, όπως παραβιάζεται και το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει την υποχρεωτική προστασία του αθλητισμού από το κράτος.

Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η τροπολογία που περιελήφθη στο άρθρο 3 του νόμου 4117/2013 η οποία αντικατέστησε την διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 23 του προηγούμενου νόμου 3983/2011, «προβλέπει σαφώς, ότι κατεδάφιση (του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας) δεν συντελείται πριν την ολοκλήρωση των εργασιών οικοδόμησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή ανάπλασης ΙΙ» (Βοτανικός).

Ακόμη, το ΣτΕ δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του Παναθηναϊκού ότι κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος η νομοθεσία περιορίζει τις αθλητικές δραστηριότητες του μόνο στα 7.500 τ.μ. και δεν προβλέπει ρητά ότι μπορεί να γίνει χρήση και του νέου γηπέδου του ποδοσφαίρου.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας ερμηνεύοντας την νομοθεσία, αποφάνθηκαν ότι η αναφορά του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος σε αθλητικές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ. του Σωματείου «δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η χρήση από αυτό και του γηπέδου ποδοσφαίρου».

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα