Νίκος Καυκάς: Η αισιόδοξη πλευρά του επιχειρείν

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Η ελληνική εταιρεία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού Καυκάς είναι μια φωτεινή περίπτωση. Μια εταιρεία που σε πείσμα της πεσιμιστικής συγκυρίας που η Ελλάδα ζει, αντιστάθηκε στην εγχώρια μιζέρια, πήγε κόντρα στο ρεύμα των ιδεοληψιών ότι «τα αφεντικά είναι κακά» και αναπτύσσεται

ραγδαία σε αντιδιαστολή με μια σειρά μέτρων και πολιτικών συρρίκνωσης της οικονομίας. Βλέπετε, ο Ελληνας Νίκος Καυκάς είναι ένας αισιόδοξος, τολμηρός - ενδεχομένως σε τρελό βαθμό businessman.

Πριν από έναν μήνα, λοιπόν, ως επιστέγασμα αυτής της επιλογής να παραμένει δυναμική και αισιόδοξη, η εταιρεία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού με τα 55 καταστήματα και τους άνω των 850 εργαζομένους, βραβεύτηκε στα Επιχειρηματικά Βραβεία «Κούρος 2016». Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης της Νίκος Καυκάς πήρε το βραβείο Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Η συγκεκριμένη βράβευση συνδέεται με την πορεία της Καυκάς, η οποία είναι ιδιαίτερα δυναμική γιατί, παρ’ όλη την καθίζηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας τα τελευταία 6 χρόνια, διπλασίασε τις πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τα καταστήματά της, αποτελώντας μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες των τελευταίων ετών.

Πράγματα δηλαδή κάθε άλλο παρά αυτονόητα σε μια χώρα που ρημάζει. Οπως δεν ήταν αυτονόητη και η δημιουργία του Kafkas Institute of Training and Development, ενός οργανισμού εκπαίδευσης επαγγελματιών ηλεκτρολόγων που έκανε τη διαφορά για την καλή ελληνική επιχείρηση. Ωστόσο, η επιτυχία δεν έφτασε μόνο εκεί. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της έρευνας Best Workplaces που διεξήγαγε το Great Place to Work® Hellas για την αξιολόγηση του καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα για το 2016 η Καυκάς φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα της τελικής λίστας των εταιρειών.

Ετσι, η εταιρεία αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοί της αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιό της, αφού η συγκεκριμένη διάκριση προέκυψε βάσει της δικής τους ψηφοφορίας. Ολοι για παράδειγμα γνωρίζουν για την «ημέρα του εργαζόμενου», θεσμό που έχει θεσπίσει η διοίκηση, αλλά και μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πρόσθετων παροχών της εταιρείας που στοχεύουν στο χτίσιμο μιας καλής και σταθερής σχέσης.

Οι ιδέες αυτές, αν και από την αρχή ήταν τυπωμένες στο DNA της επιχείρησης, είναι αλήθεια πως τονώθηκαν από τον Νίκο Καυκά, ως εκπρόσωπο της νέας εποχής στο γκρουπ. Γεννημένος το 1973, ο επιχειρηματίας έφερε αέρα ανανέωσης σε μια περίοδο που ο όμιλος το ζητούσε. Με σπουδές στα Οικονομικά, γρήγορα απέκτησε επαγγελματική εμπειρία απασχολούμενος στην οικογενειακή επιχείρηση που ο πατέρας του Βασίλης είχε δημιουργήσει και η οποία εκείνη την περίοδο είχε τρία καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού στην Ανατολική Αττική.

Στα τέλη του ’90 ο νεαρός τότε Νίκος δούλευε και παράλληλα συνέχιζε τις σπουδές του στο University of Strathclyde, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Business and Management. Κατά την επιστροφή του ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας και ξεκίνησε την επανατοποθέτησή της επεκτείνοντας το δίκτυο καταστημάτων, χτίζοντας νέα διοικητική δομή, επενδύοντας σε πληροφοριακά συστήματα και αναδεικνύοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες σε συνεργασία με κορυφαίους προμηθευτές. Ταυτόχρονα παντρεύεται, αποκτά δύο παιδιά και κρατά τη θέση του προέδρου, εκχωρώντας σε σύγχρονους μάνατζερ μέρος της λειτουργίας της Καυκάς.

Η ιστορία της Καυκάς

Η ιστορία της εταιρείας που άλλαξε τα πάντα στον χώρο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και της λιανικής σε αυτόν τον τομέα ξεκινά δύο χρόνια μετά τη γέννηση του νυν προέδρου - συγκεκριμένα το 1975. Τότε ο Βασίλης Καυκάς ανοίγει το πρώτο κατάστημα στο Μαρκόπουλο Αττικής. Αν και σήμερα η περιοχή είναι εξόχως ανεπτυγμένη, στη δεκαετία του ’70 δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Η Αθήνα ομολογουμένως μεγάλωνε λόγω της πυκνής δόμησης, όμως η έλλειψη υποδομών και δρόμων καθιστούσε το Μαρκόπουλο, το Κορωπί, τη Βάρη και τη Βάρκιζα περισσότερο εξοχικές περιοχές παρά τμήματα του ευρύτερου αστικού ιστού. Παρά ταύτα, ο διορατικός Βασίλης Καυκάς επέλεξε να δραστηριοποιηθεί εκεί όπου και σήμερα παραμένουν τα γραφεία της εταιρείας.

Το 1979 θα ανοίξει το δεύτερο κατάστημα Καυκάς στον Γέρακα, επίσης σε μια περιοχή που «μύριζε» ανάπτυξη, προσφέροντας πλέον πλήρη εξυπηρέτηση σε έναν σημαντικό αριθμό μεγάλων επαγγελματιών και εργολάβων ηλεκτρολόγων, ενώ το 1981 θα δημιουργηθεί και τρίτο κατάστημα ως αποτέλεσμα της επιτυχίας. Μια χρονιά μετά θα συσταθεί η εταιρεία Καυκάς Ηλεκτρικά Υλικά και το 1985 η εταιρεία θα εξελιχθεί λόγω του όγκου της σε ανώνυμη εταιρεία.

Η δεκαετία του ’90 θα είναι μια περίοδος περισσότερο εσωτερικής οργάνωσης με βάση όσα με κόπο είχαν κτιστεί. Μόλις το 1995 θα ανοίξει ένα κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης, παρότι η μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα έδινε μεγάλο όγκο δουλειάς στους ηλεκτρολόγους. Ωστόσο, με την πλήρη ένταξη του Νίκου Καυκά στο δυναμικό της οικογενειακής επιχείρησης θα γίνει το μεγάλο μπαμ.

Το 2000 αρχίζει η σημαντική επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της Καυκάς, καθώς θα φτάσει τα 10 το 2003, ενώ θα ανοίξει νέο κατάστημα και στα Χανιά. Την ολυμπιακή χρονιά 2004 η Καυκάς είναι η πρώτη εταιρεία σε πωλήσεις ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα, με κύκλο εργασιών 33,2 εκατ. ευρώ και ραγδαία αναπτυσσόμενο δίκτυο καταστημάτων σε μεγάλες πόλεις, αποτελώντας σταθερά την κορυφαία επιλογή στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού. Είναι ίσως μία από τις επιχειρήσεις που είδαν τις ευκαιρίες και δεν στάθηκαν στα όποια αρνητικά αυτής της διοργάνωσης, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γενικότερα θετικό κλίμα της εποχής.

Σύντομα η εταιρεία περνά στη φάση των εξαγορών με την απορρόφηση της Καστρήσιος Τεχνική ΑΒΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται στη μελέτη και συναρμολόγηση πινάκων και πεδίων μέσης και χαμηλής τάσης, μπαίνοντας έτσι στον χώρο της κατασκευής πινάκων, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους πελάτες της, ενώ λίγο αργότερα η επιχείρηση αναδιαρθρώνει και αναπτύσσει τις δομές της επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργώντας το τμήμα Business Development.

Από τις σημαντικές της επιτυχίες είναι αυτή του 2012 με τη δημιουργία του Kafkas Institute of Training & Development, το οποίο αποτελεί σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του κλάδου, όπου εκπαιδεύονται ηλεκτρολόγοι και λοιποί επαγγελματίες, ενώ το 2013 η εταιρεία εντάσσεται ως ισότιμο μέλος στον πανευρωπαϊκό όμιλο αγορών και marketing FEGIME, αποκτώντας περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης σε τεχνογνωσία αγορών και συστημάτων διαχείρισης και προώθησης των προϊόντων της.

Επίσης, μεταφέρει την έδρα της σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στεγάζοντας το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας. Η χρονιά ολοκληρώνεται με περαιτέρω επέκταση του δικτύου στην περιφέρεια, με την εταιρεία να διαθέτει συνολικά 39 καταστήματα, ωστόσο η ανάπτυξη θα φέρει ακόμα 16 σημεία πώλησης μετά την επένδυση στο concept καταστημάτων Concept 2020.

Οι μελλοντικοί στόχοι

Με πωλήσεις 109 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 99,2 εκατ. το 2014, με 55 καταστήματα (πρόσφατα άνοιξε ένα ακόμα), που αναμένεται να αυξηθούν εντός του 2017 -εκ των οποίων τα 21 στην Αττική αλλά και με δικτύωση σε όλη την Ελλάδα- και με κέρδη 4,8 εκατ. ευρώ (από 2,21 εκατ. ευρώ το 2014) η εταιρεία δείχνει ξεχωριστή δυναμική. Υπολογίζεται ότι μέσα στις γιορτές προσλήφθηκαν περί τα 50 άτομα και έπεται συνέχεια, ενώ συζητούνται καινούριες επενδύσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργικής αναβάθμισης σπιτιών και επαγγελματικών κτιρίων, ιδίως των ξενοδοχείων όπου αναμένονται μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις.

Η εταιρεία την προηγούμενη χρονιά φέρεται να έχει επιτύχει αύξηση πωλήσεων πάνω από τα 122 εκατ. ευρώ, δηλαδή άνω του 10%-12% παρά τη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας εξαιτίας της κρίσης.

Για τον Νίκο Καυκά η κρίση υπήρξε μια πρώτης τάξης ευκαιρία, αφού πολλά μικρά καταστήματα πώλησης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού δεν αντεπεξήλθαν και έκλεισαν. Η Καυκάς όμως, έχοντας οικονομική υγεία, πήγε πολύ καλύτερα και επένδυσε επάνω σε αυτή.

Επίσης, πόνταρε πρώτη στο σκέλος των ανακαινίσεων κατοικιών και όχι στη δόμηση αυτών, έναν τομέα που πλέον έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Η Καυκάς μελετά επίσης το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές με αξιόλογες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπου υπάρχει επομένως και ανάγκη για ηλεκτρολογικού χαρακτήρα δραστηριότητες.

Οι επενδύσεις της τα τελευταία χρόνια δεν αφορούν μονάχα τα καταστήματά της που έχουν πυκνώσει και κανείς μπορεί να τα βρει σε όλη την επικράτεια.

Διαθέτει, επίσης, ιδιόκτητο στόλο φορτηγών οχημάτων που επιτρέπει τις έγκαιρες παραδόσεις έργων και καθημερινή κάλυψη τυχόν ελλείψεων, ενώ έχει τοποθετήσει σημαντικά ποσά στις κεντρικές της αποθήκες, στις υποδομές των πληροφοριακών συστημάτων (SAP, BI, CRM), σε ένα μοντέρνο τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.kafkas.gr που δημιουργήθηκε για την άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση τόσο του ιδιώτη όσο και του επαγγελματία.

*Όπως δημοσιεύτηκε στο Business Stories της 29ης Ιανουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα