Η Γερμανία απειλεί να εγκαταλείψει τις συνομιλίες για τη Βασιλεία

Η γερμανική Bundesbank παρέδωσε τελεσίγραφο στις άλλες μεγάλες τραπεζικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και οι αμερικανικές, ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες για την αναμόρφωση των παγκόσμιων κεφαλαιακών κανόνων, εκτός κι αν ικανοποιηθούν οι βασικές απαιτήσεις που η ίδια εγείρει.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Andreas Dombret, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Bundesbank, δήλωσε την Τρίτη ότι η Γερμανία δεν θα δεχτεί κάποια συμφωνία «με οποιοδήποτε κόστος». Ο αξιωματούχος παρουσίασε μια σειρά απαιτήσεων,

συμπεριλαμβανομένων δύο «βασικών τομέων δράσεων» για τις συνομιλίες αυτό το μήνα στην Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία. Και οι δύο, εκτιμά το πρακτορείο, θα αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό από την Ουάσινκγτον, μολονότι ο Dombret εξέφρασε την ελπίδα οι εργασίες στην Επιτροπή της Βασιλείας να συνεχιστούν σε καθεστώς αμοιβαίας εμπιστοσύνης..

Τα μέλη της Επιτροπής της Βασιλείας, τα οποία περιλαμβάνουν αξιωματούχους της αμερικανικής Federal Reserve και της ιαπωνικής Financial Services Agency καθώς και της Bundesbank, προσπαθούν να οριστικοποιήσουν μέχρι το τέλος του έτους τις τελικές πινελιές στα διεθνή κεφαλαιακά πρότυπα γνωστά ως Βασιλεία ΙΙΙ.

Ο Thomas Hoenig, αντιπρόεδρος της αμερικανικής Federal Deposit Insurance Corp., ο οποίος είναι μέλος στην Επιτροπή, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν από τη θέση τους για πιο ισχυρά πρότυπα λόγω της πίεσης από την Ευρώπη.
«Κάθε χώρα μπορεί να αποχωρήσει από τα πιο ισχυρά πρότυπα», αναφέρει ο Hoenig σε e-mail. "Αλλά μετά την εμπειρία της χρηματοοικονομικής κρίσης, δεν μου είναι ξεκάθαρο τι θα πετύχουμε με τη χαλάρωση των προτύπων για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την αντοχή του συστήματος».

Κι ενώ Ευρωπαίοι πολιτικοί και φορείς χάραξης πολιτικής επιμένουν οι νέοι κανόνες δεν θα πρέπει να αυξάνουν σημαντικά τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα τιμωρούνται αδικαιολόγητα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ προωθούν πιο αυστηρούς κανόνες.

Η Επιτροπή της Βασιλείας θα συνεδριάσει στις 28 και 29 Νοεμβρίου στη Σαντιάγο της Χιλής. Ο Felix Hufeld, πρόεδρος της γερμανικής εποπτικής αρχής BaFin, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια κατάσταση όπου «κανένας συμβιβασμός θα είναι καλύτερος από έναν κακό συμβιβασμό».

Ο Dombret έχει δηλώσει ότι ένα σημαντικό σημείο για τη Γερμανία είναι να διατηρηθεί το πλαίσιο για τον κίνδυνο και ιδιαίτερα να επιτρέπεται στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα εσωτερικά τους μοντέλα για να μετρούν τον πιστωτικό κίνδυνο ώστε να προσδιορίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Ευρώπη και Ιαπωνία υποστηρίζουν την προσέγγιση με το εσωτερικό μοντέλο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απορρίψουν το συγκεκριμένο μοντέλο καθώς δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χειραγωγούν τους κανόνες.

Μια δεύτερη προτεραιότητα για τη Γερμανία είναι να αποτρέψει την εισαγωγή του λεγόμενου κατώτατου ορίου στο τελικό πακέτο της Βασιλείας, όπως δήλωσε ο Dombret. Αυτό θέτει ένα όριο στα οφέλη που οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν στην αποτύπωση του κινδύνου χρησιμοποιώντας τα δικά τους στατιστικά μοντέλα αντί τις τυποποιημένες φόρμουλες που έχουν ορίσει οι ρυθμιστικές αρχές.

«Δεν είναι προς το συμφέρον μας οι τράπεζες να αναλαμβάνουν επιπλέον ανεπιθύμητο ρίσκο. Η Βασιλεία ΙΙΙ έχει αναπτύξει άλλα εργαλεία, όπως η αναλογία μόχλευσης, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει κινδύνους σχεδιασμού και κακής χρήσης», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα