Η Ευρώπη προσπαθεί να αποφύγει το αμερικανικό σύστημα χρηματοδότησης

Το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης Trump και του Ιράν κλιμακώνεται και η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση. Οι ΗΠΑ ασκούν πίεση μέσω των νέων οικονομικών κυρώσεων και οι σκληροπυρηνικοί στην Τεχεράνη εκδίδουν φλογισμένες απειλές για αντίποινα.

Οι Βρυξέλλες και οι εθνικές κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, εν τω μεταξύ, έχουν επικριθεί και από τις δύο

πλευρές για την υπόσχεσή τους να διατηρήσουν τις εμπορικές ανταλλαγές με το Ιράν, ενώ παράλληλα να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τους Αμερικανούς, προκειμένου να αποφευχθεί μια πλήρης διπλωματική κρίση. Οι Ευρωπαίοι "μιλούν εύγλωττα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif τον Φεβρουάριο. "Πρέπει επίσης οι πράξεις να συμβαδίζουν με τα λόγια".

Αλλά θα ήταν λάθος να απορρίψουμε τις προσπάθειες της Ευρώπης ως απέλπιδες.

Μια μεγάλη πηγή διαμάχης τόσο για την Ουάσινγκτον όσο και για την Τεχεράνη είναι το Instex, ένα όχημα ειδικού σκοπού που αποκαλύφθηκε από το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο τον Ιανουάριο. Οι φιλοδοξίες του είναι τολμηρές: Να διατηρηθεί το εμπόριο μεταξύ Ιράν και Ευρώπης χωρίς να βασίζεται σε διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (οι οποίες μπορεί να καταρρεύσουν με ευθύνη των ΗΠΑ). Παρόλο που δεν ήταν ρητά ένα όχημα που επέβαλε κυρώσεις, είχε σχεδιαστεί σαφώς, με το νου στον πρόεδρο Trump. Ήταν η εκ νέου επιβολή της εμπορικής απαγόρευσης των ΗΠΑ που οδήγησε στην αποκοπή των ιρανικών τραπεζών από το τραπεζικό δίκτυο SWIFT και τις διεθνείς επιχειρήσεις αποκόψουν τα επενδυτικά τους σχέδια από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα