Η επόμενη μέρα για την Forthnet

Αν και αύριο το πρωί οι τράπεζες που κάλυψαν το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (ΜΟΔ) της Forthnet έκαναν χρήση του δικαιώματος και μετέτρεπαν τις ομολογίες σε μετοχές η κίνηση τους αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν τον έλεγχο της εισηγμένης εταιρείας σε ποσοστό πάνω από το ποσοστό της καταστατικής πλειοψηφίας (67%).

Με βάση αυτό το ενδεχόμενο –πάντα ως μια επιλογή προοπτικής- θα πορευτεί από εδώ και πέρα η εταιρεία

και μαζί της, διοίκηση και μέτοχοι. Μια διοίκηση που πλέον μπορεί να λειτουργεί (ακόμη περισσότερο) με γνώμονα και πυξίδα τα συμφέροντα όλων των μετόχων ( υφιστάμενων αλλά και υποψήφιων νέων, μεγάλων και μικρών, θεσμικών και ιδιωτών) καθώς τα μέλη της απευθύνονται στο ευρύ πολυμετοχικό ακροατήριο και όχι σε ιδιαίτερες μερίδες του. Από την άλλη πλευρά, το παιχνίδι για την επόμενη μέρα ανοίγει με ένα ξεχωριστό τρόπο. Ο νέος επενδυτής ή οι νέοι επενδυτές θα χρειασθεί να περάσουν από το ταμείο των τραπεζών που κάλυψαν το 70 % του ΜΟΔ δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha και η Τράπεζα Αττικής... Μια εξέλιξη που διευκολύνει και τις διαδικασίες σχετικά με την προσέλκυση επενδυτή ή επενδυτών στον Όμιλο Forthnet.

Πάντως, η εικόνα αυτή τη στιγμή όπως διαμορφώνεται χωρίς πολλές κουβέντες είναι η εξής: Μια εισηγμένη εταιρεία με ρυθμισμένα τα δάνεια της και «καθαρό» ισολογισμό, με ανεξάρτητη από τα επιμέρους μετοχικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα, με απολύτως συνδεδεμένα τα συμφέροντα της με εκείνα των τραπεζών.

Με βάση τα παραπάνω πρέπει να εκτιμηθούν και τα αποτελέσματα του ΜΟΔ που ήταν και το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet, με βάση την συμφωνία της εταιρείας με τις δανείστριες τράπεζες. Η εταιρεία τώρα αποκτά νέες προοπτικές, απαλλαγμένη από τον ληξιπρόθεσμο δανεισμό της που πλέον έχει καταστεί μακροπρόθεσμος με ελκυστικούς όρους αναχρηματοδότησης. Μάλιστα, με την μεγάλη ανάσα που πήρε η εταιρεία μπορεί από καλύτερες θέσεις να επικεντρωθεί απρόσκοπτα στο επιχειρησιακό κομμάτι της καθώς τα περισσότερα στελέχη της εισηγμένης υποστηρίζουν ότι εκείνο που θα μετρήσει θα είναι η ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που αλλάζουν την καθημερινότητα των συνδρομητών της στην οικιακή ψυχαγωγία και επικοινωνία.

Κακά τα ψέματα, η εισηγμένη διαθέτοντας πλέον έναν ισολογισμό χωρίς ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις μπορεί να προσελκύσει ευκολότερα νέους επενδυτές για τα επιχειρησιακά της πλάνα. Συν το γεγονός ότι η προσέλκυση αυτών των νέων επενδυτών θα γίνει με απλούστερη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω των τραπεζών (που έχουν πλέον στην διάθεση τουs το ΜΟΔ) και της διοίκησης της Forthnet.

Keywords
Τυχαία Θέματα