Η Ελλάδα δοκιμάζει την τύχη της στις αγορές

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων μετά από τρία χρόνια απουσίας της, δοκιμάζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο αναπτυξιακό της αφήγημα.

Η χώρα, η οποία ήταν το επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2009, σκοπεύει να διαθέσει πενταετή ομόλογα, σύμφωνα με την δημοσίευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Καλεί επίσης τους κατόχους χρεογράφων 4,75% που οφείλονται το 2019 να υποβάλουν προσφορές

για μετρητά, σύμφωνα με την ίδια πρόσκληση. Τα ομόλογα αναμένεται να τιμολογηθούν την Τρίτη.

Με τη δοκιμή αυτή στις αγορές, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει να κάνει ένα βήμα εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης που λήγει τον Αύγουστο του 2018, καλύπτοντας επίσης τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2019, που είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ (22,1 δισ. δολάρια). Αφού δεν μπόρεσε να πείσει τους πιστωτές να μειώσουν το χρέος της χώρας και έχοντας μείνει έξω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα δοκιμάζει τις αγορές.

Η επιστροφή στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα δεν προχώρησε, εν μέρει λόγω του πλαφόν 325 δισ. ευρώ που ορίστηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ύψος του χρέους που μπορεί να διατηρεί η χώρα. Οι εναλλακτικές λύσεις όπως το swap χρέους - που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ ωριμότητας της Ελλάδας χωρίς να αυξάνουν το συνολικό φορτίο - μπορούν να διευκολύνουν την επιστροφή της ελληνικής κυβέρνησης στις αγορές.

'Τέλειος συγχρονισμός

Είναι "τέλειο timing", δήλωσε ο Lutz Roehmeyer, ο οποίος εργάζεται στην εποπτεία της Landesbank Berlin Investment GmbH, κι εξηγεί το γιατί: "(Η κίνηση έγινε) αφότου η Ελλάδα εξασφάλισε τα χρήματα για τις ανάγκες της, αφού έθεσε σε κίνηση μια προσπάθεια απομείωσης του χρέους της, αφού το ΔΝΤ τελικά δήλωσε ότι είναι πιθανό να συνδράμει το πρόγραμμα χρηματοδότησής της, μετά τη θετική αξιολόγηση από την S&P, και πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

Η πώληση ομολόγων ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μετά τη διάσωση και την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στις 10 Ιουλίου. Το ΔΝΤ συμφώνησε για ένα νέο υπό όρους δάνειο ύψους 1,8 δισ. Δολαρίων για την Ελλάδα την Πέμπτη, Με τις εκταμιεύσεις να εξαρτώνται από τις χώρες της ευρωζώνης που παρέχουν ελάφρυνση του χρέους.

Η S & P Global Ratings αύξησε τις προοπτικές αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε θετική την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση σε ξένο νόμισμα στο Β- .

Keywords
Τυχαία Θέματα